На 1 юли (б.р. днес) договорът на Неймар с ПСЖ автоматично ще бъде удължен до 2027 година. Бразилският нападател не иска да напуска Париж, въпреки че ръководството на клуба би се радвало да се отърве от него. Лостовете за влияние в случая са в ръцете на Неймар, така че клубът просто трябва да се примири с проблема.

Сегашното състояние в никакъв случай не е нормално. Интересите на футболиста и ръководството на ПСЖ се разминават, което рискува да доведе до формиране на нездравословна атмосфера в съблекалнята. Катарските собственици и новият спортен директор Луиш Кампош не виждат бразилеца като част от отбора.

30-годишният нападател отбеляза 13 гола и направи осем асистенции в 28 мача за принцовете във всички турнири през миналия сезон. Слабичко за играч, който получава 30 милиона евро на година. ПСЖ смята Неймар за допълнителен елемент в атаката, предвид присъствието на не по-малко изявени и скъпи нападатели в отбора: Килиан Мбапе и Лионел Меси. Последният бе още по-зле през сезона, но все пак аржентинецът отскоро е в Париж и авторитетът му е несравнимо по-висок спрямо бразилеца.

Има и други причини за критики срещу Неймар. Нападателят е редовно контузен и също така се отразява негативно на имиджа на клуба със своя разточителен начин на живот, играе на покер и скандалната му среда (включително близките членове на семейството). Всичко това се обобщава в силното недоволство на президента на ПСЖ Насер ал Хелайфи.

Клубът се опитва да продаде Неймар, но безуспешно. Бразилецът е предлаган няколко пъти на Барселона за 50 милиона евро с възможност за изгодна сделка. Каталунците не обмислят този вариант, тъй като са фокусирани върху трансфера на Роберт Левандовски (Байерн). Тук е важно да се отбележи, че Барса е единственият клуб, в който самият Неймар на теория би бил готов да отиде.

В медиите се споменава и вариантът с Ювентус, но едва ли интересът на италианците е сериозен. А и Неймар не иска да се мести в Италия, така че да плащаш десетки милиони за проблемен играч с огромна заплата е голяма глупост. Недостатъците на Неймар са добре известни и има много причини да се плашат потенциалните купувачи.

Самочувствието на бразилеца е високо, но той със сигурност е наясно с текущата си пазарна стойност. Неймар и неговият антураж разбират, че най-добрият вариант е да останат в Париж и да получават високата му заплата. На 1 юли финансовите гаранции на бразилеца ще бъдат обезпечени за още пет години. Защо тогава да ходи някъде? Би могло да се мисли за завръщане в Барселона, но не при какви да е условия и не на всяка цена. Останалите клубове просто не са интересни за нападателя.

Неймар даде да се разбере, че няма намерение да напуска ПСЖ. Близки на бразилеца казаха на ръководството, че играчът не планира да напуска отбора. Още повече че обкръжението му изрази недоволство от последните думи на Насер ал Хелайфи, който избегна отговора на въпроса дали Неймар е включен в бъдещите плановете на ПСЖ.

Агентът му Вагнер Рибейро без никаква уклончивост публично заяви, че клиентът му иска да остане в Париж. „Неймар има мечта – да спечели Шампионската лига с ПСЖ. Въпреки всички слухове за възможно напускане той е много мотивиран и няма да спре, докато не го осъществи“, каза мениджърът, който работи по трансфера на Неймар от Сантос в Барселона.

Планът на футболиста е много ясен. Бразилецът просто ще седи в Париж и ще гледа впечатляващото попълване на банковата си сметка. Мечтата да спечелиш Шампионската лига с ПСЖ не е нищо повече от красиви думи. Всъщност мотивацията на бразилеца и неговата ангажираност към интересите на отбора е голям въпрос. Неймар ясно вижда, че всъщност няма желаещи да го купят на пазара.

Честно казано, бразилецът е загубил всички остатъци от съвест и гледането на безсрамието му вече е просто непоносимо не само за феновете. Желанието на ръководството на ПСЖ да се отърве от нападателя е разбираемо, но този план вероятно ще остане неизпълним. Парижани ще трябва да продължат да харчат много пари за Неймар.

Ситуацията достигна критична точка, когато вече е трудно за шефовете да търпят безполезността на Неймар. ПСЖ обаче не е клуб, който брои всяко евро. Някак си ще преживеят раздутия договор на Неймар. Основният проблем е, че наличието на такъв токсичен човек допринася за разлагането на микроклимата в отбора и със сигурност не помага при опитите за изграждане на доминиращ шампионски суперотбор.

От ПСЖ дори са готови на отчаян ход, за да се освободят от ненужното бреме. Ръководството на клуба е готово да изплати изцяло компенсацията по договора му до 2027 г. само и само той да напусне максимално бързо Париж. Предстои да видим дали соченият за наследник на краля Пеле ще се унижи дотам да бъде позорно изгонен, макар и с 200 милиона евро повече в сметката си…

Goal.com, превод "Тема:Спорт"