Легендарният футболист и бивш треньор на Левски - Емил Велев-Кокала, даде специално интервю пред колегите от вестник “Тема Спорт”.

Футболният специалист, под чието ръководство “сините” за последно станаха шампиони през вече далечната 2009 г., сподели интересно мнение относно все по-засилващата се възможност сърбинът Саво Милошевич да поеме Левски след като си тръгна от “Герена” Станимир Стоилов тази пролет.

“Кокала”, който е известен с цветущия си речник, не спести критиките си относно идеята специалистът от западната ни съседка да поеме 109-годишният столичен гранд.

“Отново се доказва старата максима, че в България сме големи дупедавци. Представяте ли си някой българин да застане начело на сръбски гранд?! Няма да мога да го видя това в този живот. И то се говори за Саво Милошевич, който с нищо не е забелязан или е постигнал в треньорската си кариера. Да не навлизам в подробности".

"Знам за какво става въпрос, къде е бил наставник и колко се е застоял. Отново ще бъде абсолютно погрешен ход на ръководството на Левски, ако се вземе сърбин. В ЦСКА - София е такъв, на националния отбор, а и в Славия беше от тази страна. В Ботев (Пловдив) пък бе португалец, световно неизвестен, който не знае къде е попаднал”, каза Велев.

Велев сподели, че именно заради подобни в България треньорската професия запада и не се привличат качествени родни специалисти начело на клубовете.

“Не мога да разбера каква е тази история. Имаме достатъчно български треньори, но естествено тук тази професия е много обезценена. Всичко опира до разбирането на президентите. Те си мислят, че разбират абсолютно всичко и си правят каквото поискат. Затова нямаме и футбол".

"Вместо да се даде доверие на български треньори, сега се спрягат само чужденци. Може би и Сираков го е страх, след като докара Петев и го съблякоха на “Герена” и сега да не направят същото с друг български треньор, довърши “Кокала”.