Баскетболистите на Сърбия взеха първа победа на Олимпийски игри като независима държава, след като се завърнаха на турнира след 12-годишно прекъсване. 

През 2004 в Атина балканците все още се подвизаваха като Сърбия и Черна гора, но сега имат самостоятелен отбор, както и черногорците. 

В Бразилия хората на Александър Джорджевич се справиха лесно с Венесуела, като спечелиха с 86:62. Успехът бе задължителен предвид предстоящите битки с Австралия и Франция за второто място в групата. Първото естествено е за САЩ. 

Сърбите си осигуриха триумфа във втората четвърт, която спечелиха с 26:9 след отлична игра в защита. След това спокойно контролираха мача след почивката. Те успяха в 57% от стрелбите си, а предимството им под двата коша бе повече от сериозно – 41-25. 

Богдан Богданович вкара 19 точки, а центърът Мирослав Радулица добави 18 за малко повече от 15 минути на полето, като успя в 7 от 8 стрелби от игра. Хосе Варгас и Грегори Еченике вкараха по 12 точки за южноамерикарците при първото участие на тима на Олимпиада от 1992-а година.