Баскетболистите на Испания допуснаха втора поредна загуба на Олимпийските игри и положението на отбора в група Б много сериозно се влоши. 

След поражението на старта срещу Хърватия, сега иберийците, които са считани за тим способен да се противопостави дори на САЩ, паднаха от Бразилия след драматично 65:66. 

Двубоят бе много оспорван, а европейският тим може да се сърди само на себе си, че не спечели. Съперниците стреляха лошо от игра – под 40% и сблъсъкът можеше да завърши и по друг начин. Испанците наваксаха 4 точки пасив в края и след тройка на Серхио Юл поведоха с 64:63. 

Минута преди края гардът бе фаулиран и вкара един от два наказателни удара. 42 секунди до сирената центърът на домакините Нене можеше да изравни, но и той успя само веднъж от линията и така испанците останаха напред с точка. 

Авансът им можеше да стане 3, но Пау Гасол пропусна при два наказателни изстрела 23 секунди преди края и домакините се възползваха. Марселиньо Уертас не успя при стрелбата, но Маркиньос бе на място и направи добавка само 5 секунди преди последния сигнал. 

Последната възможност за Испания се откри пред Юл, който обаче пропусна да вкара и радостта остана за Бразилия. Пау Гасол вкара 13 точки за Ла Фурия, но от линията бе едва 5 от 12. Марселиньо водеше победителите с 11. 

До края испанците играят с Нигерия, Литва и Аржентина и нямат право на грешка по пътя към елиминациите. С тези две загуби обаче има голям шанс те да приключат четвърти и така ще срещнат американците още на 1/4финалите на турнира.