Първи златен медал за Колумбия на Олимпийските игри донесе Катерин Ибаргуен, след като спечели състезанието на троен скок с резултат 15.17 метра. Това е и най-добро постижение в света за сезона.

Ибаргуен си беше и основна фаворитка за титлата, не само защото е двукратна световна шампионка, но и заради 36-те победи в 37 състезания, в които е участвала, включително и квалификациите тук.

32-годишната колумбийка направи в първите два опита над 15 метра, като при четвъртия регистрира и победния си резултат. Но планът й да подобри световния рекорд от 1995-а година- 15.50, поставен от Инеса Кравец от Украйна, не сработи.

Младата й конкурентка от Венецуела Юлимар Рохас остана на 2-а позиция с 14.98 метра, като стана и най-младата южноамериканка, която печели медал в тройния скок изобщо.

Олимпийската шампионка в дисциплината от Лондон 2012 Олга Рипакова (Казахстан) се нареди на 3-о място с бронзов медал, като даде най-добрия си резултат за сезона 14.74 метра, постигнато при петия скок.

"Безкрайно съм щастлива! Този олимпийски медал идва някак си логично, след целия труд, който положих, и след всички надежди, които имах. Радвам се за цялата страна, която чакаше титла в Рио, заяви Ибрагуен.

Българката Габриела Петрова остана извън финала на дисциплината троен скок от първия ден на турнира по лека атлетика на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Тя скочи на 13.92 метра в последния си трети опит, а във втория записа 13.50. Петрова финишира на 11-о място в група "Б" на квалификациите и зае 22-а позиция в общото класиране.

лека атлетика, троен скок (жени)- крайно класиране:

1. Катерин Ибаргуен (Колумбия) 15.17 метра 
2. Юлимар Рохас (Венецуела) 14.98 
3. Oлга Рипакова (Kaзахстан) 14.74
- - - - - - - - - 
22. Габриела Петрова (България) 13.92