Три китайки, олимпийски шампиони от 2008-а година в дисциплината вдигане на тежести, бяха уличени в употреба на допинг. Други осем медалисти от Русия, Казахстан, Азербайджан, Украйна и Беларус също са хванати със забранени стимуланти след повторното отваряне на пробите им от олимпийските игри в Пекин.

Международната федерация по вдигане на тежести уточни, че положителните проби от Пекин са 11 и са за различни видове забранени стимуланти. Новите наказания пък са част от дългата серия скандали, които могат да отнемат правото на вдигането на тежести да участва на олимпийски игри. А повторните анализи от 2008-а и 2012-а продължават.

Китайките Лей Цао (75 кг), Чунхун Лю (69 кг) и Сеся Чун (48 кг) са дали положителни проби за GHRP-2, който стимулира отделянето на хормона на растежа. В пробата на Лю са открити следи и от сибутрамин, който подпомага редукцията на телесното тегло.

Сред уличените в употреба на допинг е и Андрей Рибаков от Беларус, който е световен рекордьор в категория до 85 килограма. Той остана със сребро в Пекин.