Олимпийските игри в Рио са предопределени да се превърнат в едни от най-противоречивите в съвременната история. Провеждането на най-големия спортен форум на планетата в един момент беше в опасност. Но самите Игри успяха да засенчат всичко. Руският сайт Aif.ru извади десет гафа. Ето ги и тях:

- Отстраняването на руските спортисти

Кои руски спортисти ще участват на Олимпиадата и кои не, стана ясно малко преди откриващата церемония в Рио. Само един лекоатлет беше допуснат – Даря Клишина. Причината – няколко новости около нея. Тя отказа да се предаде на милостта на съдбата и се обърна към съда, който постанови в нейна полза. В Бразилия Русия беше без редица спортисти и без отбор по вдигане на тежести и без още един куп спортисти.

- Престъплението

В деня на откриващата церемония светът беше обиколен от множество филми за Рио. На тях могат да се видят как нагло и безстрашно действат местните крадци, които посред бял ден атакуват случайните минувачи. Голяма част от спортистите също станаха жертви на престъпността. Беше обран и известният плувец Евгени Коротишкин.

"Здравейте. Този пост не е за спорт. "Привет, това е пост не за спорт а от криминалната хроника", написа с чувство за хумор в Инстаграм руснакът. "Аз съм добре, но трябваше да им дам всичко което имах по джобовете. Не беше много, но не беше и малко. Засега не можете да ме намерите на телефона и за това пиша в мрежата".

Преди това нещо подобно се случи и с китайската делегация. И към края на Игрите изчезна портфейла на Яни Егорян по време на състезание.

- Американска измама

Следващата случка може да попадне и в горния раздел. Американските плувци Райън Лохте, Гунар Бенц, Джак Конгър и Джими Фейгън инсценираха, че са ограбени на бензиностанция в Рио. В историята повярва целият свят, но бразилската полиция заподозря измама след показанията. Оказа се, че американците сами са измислили всичко и въобще не е имало въоръжен грабеж.

Властите стигат до истината и се оказа, че самите спортисти са вилнели на бензиностанцията и са нанесли множество щети. Днес пък стана ясно, че срещу тях са повдигнати обвинения и се очаква съдът да излезе с решение. Лохте е заплашен от максимална присъда от 18 месеца затвор, въпреки че може да му бъде наложена и глоба.

- И американската всепозволеност

По време на състезанията се видя американска всепозволеност Разликата с плувците тук е, че наглостта сработи. Разбира се, говорим за женската щафета 4х100 м. В една от предварителните сесии отборът на САЩ изпусна щафетата и завърши последен. Американците обаче веднага протестираха, казаха, че са я изпуснали заради бутане на съперник, който тичал твърде близо. Правилата не бяха нарушени, но се случи нещо безпрецедентно в историята – щафетата тича сама и даде време, което я класира на финал и после златото беше факт.

- Зелената вода

В един момент от Олимпиадата водата в басейните позеленя. Първоначално хората решиха, че организаторите я оцветяват в националния флаг на Бразилия. По-късно обаче се оказа, че това е човешка грешка. Според първата версия, зеленият цвят се дължеше на бактерии, които се размножават. После се оказа, че хлорът не може да спре микроорганизми, а накрая беше съобщено, че липсват химикали в системата, което довело до промяна на цвета.

- Секс скандал

И в тази история е замесен басейн. Бразилските състезателки в синхронно плуване Ингрид де Оливейра (20 г.) и Джована Педроса (17 г.) обявиха, че няма да продължат да се състезават заедно. Те заеха последно място във финала, но предната вечер е имало голям скандал. Ингрид довела в стаята им състезател по кану, за да оползотворят сексуално флирта си. Тя помолила приятелката си да спи другаде, Педроса се разгневила, но след дълга кавга все пак напуснала стаята. На другия ден тя се оплакала на треньора. "4 г. чаках тази олимпиада, а за нея бе по-важно да се забавлява и заради това ме изхвърли от стаята", обяви пред "О Глобо" Педроса.

- Странният случай с Кения

Странен случай настъпи в националния отбор на Кения по време на Игрите. Африканците бяха обвинени в широко разпространение на допинг, но до дисквалификации не се стигна. Но кенийската наглост не знае граници. Най-впечатляващият случай настъпи, когато допинг властите открили, че треньорът Джон Анзра дал проба вместо състезателя Фъргюсън Ротич и дори е подписал документите от негово име. Остава загадка защо треньорът е постъпил така, тъй като спортистът, след като научил всичко, се втурнал да дава проба. Анализите бяха чисти като бебешки сълзи.

- Звездите не са съгласни

Скандал в Рио беляза и участието на Китай. Домакините използваха сгрешен флаг на страната по време на награждаването на спортисти. За хората от цял свят ще е трудно да забележат разликите, но всеки китаец знае, че в горния десен ъгъл има четири малки звезди, които са под наклон и до тях една голяма. Тя символизира комунистическата партия на Китай, а малките – народа. Но организаторите в Рио използваха флаг, на който малките звезди бяха разположени хоризонтално.

- Украинският въпрос

Едва ли останалата част от света е обърнала внимание, но по време на Игрите се чувстваше напрежение между руските и украинските спортисти. Всичко започна от първия ден, когато на екрана се появиха кадри, на които украинските състезатели подкрепят руските. Това предизвика недоволна реакция на украинските официални лица и говоренето с руснаци беше забранено.

Въпреки това, спортистите продължиха да общуват помежду си, направиха си и съвместна снимка. Една от най-запомнящите се беше между тенисисти, които заедно с техните треньори, бяха застанали шахматно, за да демонстрират приятелство. Надписът беше: "Заедно сме по-силни". Руски състезател публикува снимката, но скоро тя изчезна.

- Те ще ме убият

Последният скандал настъпи по време на маратона. Етиопският спринтьор Фейса Лилеса премина финала като втори, но жестът му направи впечатление. Той бе с кръстосани ръце във въздуха в знак на протест срещу жестокостите на правителството в региона Оромо, където е роден. В края на състезанието заяви, че се страхува да се прибере. "Страхувам се, че ще ме убият или вкарат в затвора. Все още не съм решил какво ще правя, но може би ще се преместя в друга страна", каза спортистът, чиито роднини са зад решетките.