Националния ансамбъл на една от най-големите ни надежди за медал на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Възпитаничките на Ина Ананиева спечелиха един куп медали през последните години, а от 2016 могат да се похвалят и с няколко златни отличия. Преди почти два месеца те спечелиха златен медал на обръчи и бухалки на Световната купа по художествена гимнастика в София. В Казан, Русия, също завършиха първи на финала на ленти.

Отделно "грациите" имат още един куп сребърни и бронзови медали от Световната купа. България има отличия и от олимпиади в този спорт. Художествената гимнастика печели първия си медал още при дебюта си на Игрите. В "Сеул 88" Адриана Дунавска взима сребро в многобоя. Осем години по-късно в "Атланта 96" ансамбълът ни също стига до отличието. Ивелина Талева, Валентина Кевлиян, Ина Делчева, Вяра Ваташка, Мая Табакова и Мария Колева печелят сребро. В "Атина 2004" ансамбълът ни отново е с медал, този път бронз.

В Рио България ансамбълът ни ще бъде представен от Михаела Маевска, Ренета Камберова, Любомира Казанова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова, а индивидуално от Невяна Владинова.