Отговорността за субстанциите, които Силвия Дънекова е приемала, е лично нейна и на лекаря, с когото работи. Това гласи официалната позиция на Министерството на младежта и спорта (ММС) по повод скандала с положителните допинг проби на българската лекоатлетка в Рио.

От министерството уточняват, че до 8 август на българските спортисти, които ни представляват на олимпийските игри от нашия Антидопингов център, са направени 62 уринни и 5 кръвни теста. Министерството на младежта и спорта остро осъжда поведението й. "Недопустимо е по този начин да се руши имиджа на България и да се слага петно върху целия български спорт", е позицията на ММС.

Дънекова, както всеки измежду 51-те олимпийци, които България изпрати на игрите е преминала обстойно обучение в Националния антидопингов център за актуалните антидопингови правила на Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния олимпийски комитет (МОК).

Преди да замине за Бразилия тя е представила пред Комисията за мониторинг и медицински контрол програмата си за възстановяване, изготвена за нея от д-р Ангел Лозанов, който е в Рио, но от снощи е с изключен телефон.

От ведомството признават още, че на български спортисти преди игрите са взети общо 29 проби по инициатива на Международния олимпийски комитет и на международни федерации.

"Някои от състезателите, които са с възможности за спечелване на отличие в Рио са подложени на до 4 проби в България и на до 6 проби от Международните федерации и МОК", се казва в съобщението на ММС, разпространени до медиите.

"Борбата с употребата на допинг е сред основните приоритети на министерството на спорта и ние ще продължим тази битка, като категорично заявяваме, че ще бъдем безкомпромисни към всички, които нарушават правилата на честната игра и чистия спорт", завършва позицията на ММС.