Уважаеми читатели на Gol.bg, представяме ви новата ни рубрика "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме материала на Дониг Мъгърдичян, който обръща внимание на трансферната политика на любимия си Байерн Мюнхен.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Силните, богатите и успешните са винаги мразени. А Байерн Мюнхен е въплъщение на сила, финансови ресурси и успехи, събрани в един клуб. Най-успешният отбор в Германия е също така и един от най-мразените в страната. „Обезкървяват конкуренцията”, казват противниците им. „Крадат” от преки конкуренти в Бундеслигата. А кражба ли е всъщност това?

Байерн е хегемон в Германия, и то не от вчера. Клубът е пример за останалите по всички показатели – структура, финанси, приходи, инвестиции, условия за играчи, треньори и тн. Не е изненада, че е целта на почти всеки немски футболист е да играе домакински мачове на стадион "Алианц Арена". Баварците предлагат по-добри условия, по-високи заплати, и най-важното – по-голяма възможност за успехи в Европа, в сравнение с всеки друг клуб от Бундеслигата.

Защо всички се шокират толкова, когато играч на конкурентен отбор премине в Мюнхен? Кой не би избрал работа с по-висока заплата, повече възможности за развитие и шансове за слава и успехи? Истината е, че обвиненията отправят клубове, които просто не са от калибъра на Байерн. Горчиво е, когато най-добрият ти играч напусне и отиде при баварците. Но можеш ли да обвиниш амбициозен играч, че не иска да се бори за топ 5 в Германия, а предпочита да е шампион и да играе срещу най-добрите в Европа? Също така можеш ли да обвиниш най-големия клуб в страната, че иска да привлече най-добрите футболисти, лекари, мениджъри?

Всичко е въпрос на естествен подбор и пазарна икономика. Нима Борусия Дортмунд, Шалке и Волфсбург не купуват от немското първенство? Когато Дортмунд и Шалке привличат играчи от конкуренти, това бива наричано умна трансферна политика, инвестиция в бъдещето. Омразата и обвиненията са запазени за най-добрите. Големите отбори привличат големи играчи и плащат големи суми. Винаги е било така и винаги ще бъде. А хейтърите винаги ще говорят за „кражба” и „обезкървяване”, когато Байерн отново е на върха на таблицата и подпише с актуалните звезди на лигата.


Дониг Мъгърдичян, специално за Gol.bg