Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме нов материал на Петко Димитров, който прави интересен коментар за миналото "Вечно дерби" ЦСКА - Левски.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Последното "Вечно дерби" между Левски и ЦСКА за пореден път измести фокуса си от достойнствата на играта, към различни странични обстоятелства, обвързани с темата за редовността на съдийството. Факт е, че то не бе на висота, а и самото назначение на Владимир Вълков бе възможно най-грешното решение.

Нещо повече! В случая не ставаше въпрос за едната чест при победа, грешките на Лудогорец послужиха като допълнителна нахъсваща стръв, относно трите точки. Съвсем естествено Вълков прегоря и така се стигна до дискусионната ситуация в края на полувремето, при която гостите останаха с човек по-малко, както и до нарушението на Паулиньо срещу Иван Турицов, след което Перейра си набута ефектен автогол.

В действителност червения картон на Джеси бе пресилен и ненужен, предвид факта, че и двамата състезатели се бореха за позиция в чисто игрова ситуация. Но ако ситуацията в 43-та минута може да се определи като бомба, то със сигурност преди избухването и бе запален фитилът, който опасно се приближаваше към целта.

Много често по терените на Първа лига ставаме свидетели на това как играта се накъсва с отсъждането на редица ненужни нарушения. Те убиват ритъма, изнервят футболистите и в крайна сметка се стига да един момент, при който арбитърът се изгубва в желанието за справедливост и оплесква максимално срещата. Тук разбира се е необходим авторитет за подобно респектиращо поведение от страна на съдията, нещо което също липсваше на Вълков. 

Не бих попаднал в капана на спекулациите, относно дали цялата тази работа е въпрос на предварителна постановка или не, по-любопитно всъщност е как умело се настройва общественото мнение в дадена определена насоченост.

Веднага след срещата Георги Дерменджиев каза, че съдийството е било на ниво, от друга страна пък Любо Пенев потвърди тезата си за "бушона". Ето как фокуса отива в двете коренно противоположни крайности. Да предположим, че Ел Голеадор е прав. По какъв начин подобни разкрития биха подобрили състоянието на ЦСКА или биха променили нещо за добро? Ясно е също така, че мачът е минало. От друга страна дали Георги Дерменджиев щеше да каже, че всичко е ОК, ако отсъждането бе във вреда на Левски.

Впечатлението, което оставят подобни послания е знак на безпомощност. Защото именно такава бе и продукцията на срещата. Малко голови възможности и много театралничене, а именно това е нещото върху което си струва да помислят и двата лагера и най-вече в този на червените.

Петко Димитров специално за Gol.bg