Левски победи с 1:0 големия съперник ЦСКА в мач от 23-ия кръг на Първа лига и отново мечтае за първа титла от 2009 година насам!

Галерия

Вечното дерби на националния стадион не мина и без скандални съдийски отсъждания, които натежаха за крайния му изход. В заключителните минути на първото полувреме главният съдия Владимир Вълков пресилено изгони Едвин Джеси с директен червен картон, което се оказа решаващо.

И малко след това "сините" стигнаха до важния успех. Както и през есента, това стана с автогол, този път дело на Стивън Перейра, който се разписа в собствената си врата с глава.

С успеха Левски измести ЦСКА от 2-то място. Двата гранда имат по 48 точки, но 26-кратният първенец на България е с по-добри показатели в директните двубои. Лидер е Лудогорец с 5 точки аванс, които в плейофите лесно могат да бъдат заличени. 


Сред избраниците на Георги Дерменджиев нямаше изненади и очаквано голмайсторът на Първа лига Станислав Костов (17) поведе атаката в отсъствието на контузения Валери Божинов. На вратата застана Николай Михайлов, в предни позиции действаха още Паулиньо и Жеросон Кабрал по крилата и Давиде Мариани зад нападателя.

Любо Пенев хвърли в боя младия Иван Турицов, който беше десен защитник. Мястото на наказания Кристиан Малинов зае Жанио Бикел, атаката поведе Али Соу. Стивън Перейра пък беше предпочетен пред Ангел Лясков за ляв бранител. Възстановеният Рафаел Енрике седна на пейката.

Сблъсъкът започна с много нарушения и още до 5-ата минута имаше 5 фаула в двете посоки. Правеше впечатление, че Левски атакува основно през зоната на младия Иван Турицов, за когото това беше едва втори мач за ЦСКА.

Първият интересен момент дойде в 8-ата минута. При контра за "червените", Тиаго Родригес намери Едвин Джеси, който стреля от пеналта. Иван Горанов се хвърли и изби топката в корнер. Джеси се опита да вкара директно от флагчето, но Николай Михайлов внимаваше и изби.

После Вечното дерби беше накъсано, но ЦСКА създаде две отлични положения за гол при контри, които пропиля с лека ръка. Първо удар на Рубен Пинто беше блокиран от Давид Яблонски, но топката попадна в Али Соу. Той стреля от малък ъгъл, Николай Михайлов обаче се беше пласирал отлично и спаси.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=3910e325c9" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

После отново бившият нападател на Киево беше под светлината на прожекторите. Той беше изведен от дълбочина между централните защитници и шутира. Мерникът на Соу изневери, а при ситуацията Михайлов се скара на отбраната пред него.

В края на полувремето градусите се нажежиха до краен предел въпреки минусовите темперетури в столицата. Горанов и Джеси влязоха в здраво единоборство, при което защитникът задържа крилото за фланелката. Ганаецът удари национала с ръка и получи директен червен картон, докато Горанов беше официално предупреден. Като че ли главният съдия Владимир Вълков пресилено изгони играча на ЦСКА.

И 120 секунди по-късно Левски поведе. Паулиньо се справи с Турицов на фланга и центрира към далечната греда. Там Стивън Перейра изпревари Станислав Костов, но с глава си заби автогол за 1:0 за 26-кратния шампион на България!

Втората част започна със златна възможност за "сините". Давиде Мариани открадна топката от Бодуров пред наказателното поле и стреля. Черниаускас отрази, после Костов шутира пред опразнената врата, но Божидар Чорбаджийски беше застанал пред голлинията и спаси ЦСКА!

След това Левски диктуваше събитията на терена, но вратарят спаси удар на Мариани, а шут на Мартин Райнов излезе в аут. В 76-ата минута Бодуров беше изпуснат при корнер, но от чиста позиция не уцели вратата.

До края не падна нов гол и Левски спечели Вечното дерби с 1:0! 

Левски - ЦСКА 1:0 

Голмайстор: 1:0 Перейра (45+2-авт)

Левски: Николай Михайлов, Милош Цветкович, Давид Яблонски, Нуно Рейш, Иван Горанов, Кали Тиам, Мартин Райнов, Жерсон Кабрал (90-Вашчук), Давиде Мариани (79-Белмонт), Паулиньо, Станислав Костов (68-Буш)
Треньор: Георги Дерменджиев

ЦСКА: Витаутас Черниаускас, Иван Турицов, Божидар Чорбаджийски, Николай Бодуров (86-Антов), Стивън Перейра, Жанио Бикел, Един Джеси, Тиаго Родригес (78-Жорвиньо), Рубен Пинто, Евандро (38-Енрике), Али Соу
Треньор: Любо Пенев

София, ст.: "Васил Левски"
Съдия: Владимир Вълков
Жълти картони: Турицов, Перейра (ЦСКА); Паулиньо, Горанов, Тиам, Цветкович (Левски)
Червен картон: Джеси 44' (ЦСКА)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=3ba129a52d" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>