Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме нов материал на Димо Тончев, който се разграничава от масовото мнение за Зинедин Зидан и открива пробойни в работата на Зизу начело на любимия си клуб Реал Мадрид.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Часът е около 22:30 испанско време, датата е 06.03.2019. Реал току що е отпаднал от Аякс Амстердам в Шампионската лига, с което се слага край на тригодишната доминация на Кралския клуб в Европа. Това е трети звучен шамар за белите от испанската столица, които по-рано през седмицата претърпяват две крушения в Ел Класико от Барселона, с което слагат край на надеждите си за трофей за календарната 2019 г. Пет дена по-късно, старши треньорът тогава - Сантиаго Солари бива уволнен, а Флорентино Перес съумява да убеди Зинедин Зидан да се завърне начело и да изведе отбора от кризата, спирайки свободното му падане. 

Желаният ефект обаче не е постигнат и е редно да погледнем какво точно промени, или по-скоро не съумя да промени Зизу в тези два месеца след повторното си назначаване. На всички бе ясно, че Мадрид е амортизиран, изхабен от към идеи и крайно демотивиран след трите успешни години под ръководството на именития французин. Оставяме на страна напускането на Кристиано Роналдо и Зидан в края на сезон 2018. Беше ясно, че ще има спад след преминаването на португалеца в Ювентус, но към края на месец декември Солари започна да залага на доста нови и млади момчета, което в крайна сметка доведе до един мини прогрес и отборът започна да играе много много добър футбол, като в началото на февруари за малко не победи Барселона на Камп Ноу за Кралската купа. След въпросния мач Солари направи грешката отново да започне да налага "старите изпитани бойци".....и отборът се срина. Аржентинецът бе успял да внедри в отбора отхвърлените от Зидан Йоренте, Себайос и Регилон (когото Зизу праща под наем в Леганес,  когато все още води Б отбора на Кралския клуб), както и новият вундеркинд Винисиус. Именно тогава Мадрид изигра най-стойностните си мачове... когато в състава бе влята известна доза свежа кръв. Връщането на титулярите не доведе до нищо добро и Солари трябваше да заплати с "главата" си за това.

Веднага щом Зидан застана отново на пост, всички очаквахме да започне така необходимото освежаване на състава. Вместо това той продължи тихата си неприязън към Дани Себайос, Маркос Йоренте и Серхио Регилон и започна да залага на трагичните през целия сезон Марсело, Иско и Тони Кроос, което доведе до спечелването на едва 45% от срещите на Мадрид след повторното му назначаване. 

През 2018, когато Зизу обяви след напускането си, че за да продължи да бъде печеливш отборът, му трябва нещо ново, рeстарт, с който той тогава не беше готов да се нагърби. Повечето от нас си помислиха, че е искал да прави промени и е имал разногласия с президента по тази тема, но това лято май се вижда, че Флорентино е бил човекът, който е искал да започне обновлението. Сега и двамата може би са направили по някой друг компромис и Зизу има последната дума по трансферите. Но нека погледнем какво се случи през изминалия месец - Мадрид е активен на пазара повече от всеки друг. 

Идването на Еден Азар беше ясно още от зимата, както и това на Едер Милитао. Към тях се присъединиха нападателят Лука Йович и новото бразилско чудо Родриго Гоеш. Беше ред и на първия странен трансфер - покупката на левия бек от Лион Ферлан Менди, на чийто пост имаме готов играч, напълно внедрен в състава и в чудесен синхрон с Винисиус Джуниър от лявата страна, плюс застаряващия Марсело. Оказва се, че Менди няма нищо против да бъде резерва на Марсело (така заяви в интервюто веднага след презентацията си), а на Регилон ще му се търси нов отбор. Питам се защо с един от най-слабите и амортизирани футболисти на Реал, в лицето на Марсело (мой любим играч) трябва да градим ново начало, при положение, че Регилон се доказа и се виждаше от километри, че имаме страхотен вариант за ляв бек, при това отгледан в школата...

Вратарския пост не знам дори как да го коментирам. Изпускаш нарочно Кепа Арисабалага през зимата на 2018, за да дадеш шанс на сина си, а през лятото на 2019 търсиш отбор на Кейлор Навас, отказваш се от обещаващия Андрий Лунин (вратар номер едно на световното първенство до 20 години) отново, за да дадеш шанс на сина си да бъде резерва на и без това неубедителния Куртоа. 

До момента в средата на терена, където промените са най-належащи и трябват нови и свежи идеи... Зидан и бордът предложиха нов договор на Тони Крос, а Йоренте бе продаден на градския съперник Атлетико, Дани Себайос предстои да бъде продаден на "този, който предложи най-много" след европейското първенство до 21 г, а самото присъствие на Зидан на Валдебебас значи край и на дните на Хамес Родригес и Матео Ковачич с белия екип. Преговорите за Погба може да се окажат тежки и продължителни, а също така и да завършат с неуспех. Зидан заяви, че иска Погба на всяка цена и не ще да чуе за Кристиян Ериксен. Резервен вариант е и направилия страхотен сезон с Аякс Дони ван де Беек, който ако бъде привлечен в крайна сметка, не е сигурно, че ще бъде титуляр. Единствено за Пол Погба е ясно, че ще бъде първи избор .... стига да дойде разбира се. 

И какво излиза - Реал се лишава от най-обещаващите си и креативни играчи, а награждава с нови договори и доверие най-амортизираните и най-малко раздаващите се на терена. 

Преди малко излезе новина, че Зидан обмисля отдаването под наем на Винисиус - най-добре представилият се играч за Мадрид през миналия сезон заедно с Бензема и Рамос. Самият факт, че това се обмисля, а за изходящ трансфер на най-яловите и безполезни играчи като Асенсио, Иско, Марсело и Васкес (топ любимците на треньора заедно с Бензема) и дума не се казва, за мен говори за адски несериозно и личностно отношение на Зидан към играчите. 

В момента Мадрид изглежда адски небалансиран, адски слаб и изхабен в средата на терена - мястото от което трябва да дойдат идеите и фантазията, където се очертава играта да се дирижира от 33 годишния Модрич и ходещия (буквално) по терена Тони Крос. Каземиро на свой ред няма алтернатива и изобщо цялата ситуация в най-важната зона не дава никакви индикации към промяна към по-добро. 

Със странните си решения до момента или по-скоро липсата на такива, Зидан е на път да поведе отбора по доста лош и неясен път, с което ще отложи така необходимата промяна, от която има нужда отборът. Силно се надявам и се моля да греша...


Димо Тончев, специално за Gol.bg