Трансферът на Ахмед Ахмедов в ЦСКА предизвика изненада, въпреки че се знаеше отпреди месец за негов предварителен договор с "червените". Сюрпризът най-вече за феновете на "Армията" е, че в атаката ще се заложи най-после и на български футболист. Последният, който бележеше голове извън ядрото с офанзивни чужденци, беше Кирил Десподов. 

След 53 мача в елитната лига и общо 14 гола /твърде скромно на пръв поглед/ с екипа на Дунав историята на известния в Русе като Мечо футболист се очертава като приказна. Само преди по-малко повече от година и половина той бе тотално анонимен и неизвестен играч, дошъл при дунавци почти по приятелски линия от Помория, където бе работил с треньора Малин Орачев.  

С такъв актив като статистика Ахмедов ще трябва да се бори тепърва за титулярен пост срещу Али Соу, Антъни Уот, Евандро, Томи Юрич. Ако, разбира се, някой от тях не бъде продаден през зимата.
Готов ли е Мечо за червената фланелка?

И да, и не. Когато пристигна в Русе, единственото, което правеше впечатление, бе сериозната му физика. Да кажем, че с техниката бе на "ти", ще е пресилено. Обикновено залагаше на битката във въздуха и на безспорната си мощ в единоборствата. Надлъгването с финт човек срещу човек не бе най-силната му страна, дрибълът му също не беше нещо специално. 

Но той израсна много през последния сезон, при това през пролетта бе резерва на тръгналия към Черно море Исмаил Иса. Тогава Людмил Киров разчиташе в атака на Иса и Светослав Ковачев. Ахмедов грабна шанса си и не го изпусна, въпреки че единственият му партньор в нападение бе Стефан Христов. Подобри линейната си скорост, в някои мачове блесна с озадачаваща и неочаквана техническа сръчност, позиционирането му пред вратата на съперника бе с едно стъпало нагоре, прибави и щипка комбинативност. Като прибавим и най-ценното му качество - умението да играе с гръб към вратата и да пази топката, отваряйки пространства на другите хора в атака, се превърна в играч, без който "Дунав" не може. Но технически има да изпипва още много.

Всъщност, може да звучи странно, но той напомня на Спас Джевизов с първите дни на пловдивчанина като играч в ЦСКА. По-възрастните сигурно си спомнят "подвизите" на изглеждащия като недодялан Джевизов - като се почне с тромавото обработване на топката до изпускането на невероятни положения. Фолклорът още разказва за такива чудеса с шут над празната врата от някакъв си половин метър!
Същата физика, същият подобен стил на игра, същите грапавини! Джевизов обаче влезе в час и освен че плашеше защитниците със здравата си фигура, се научи да работи с топката и от средата на терена. Паро Никодимов го ползваше като изтеглен човек зад бързите Стойчо Младенов и Цветан Йончев. И Спас се превърна не само в голмайстор, но и в изключително полезен играч.

С ей такова аналогично почти тесто трябва да работи и Милан Крушчич, който не скри, че играта на Ахмедов му допада. Какво точно ще е да видял сръбският треньор, той си знае най-добре. ЦСКА обаче обикновено не взема играчи на сляпо, а в случая с Мечо собственикът на клуба Гриша Ганчев развърза кесията за трансферна сума.

Такава решителност в българския футбол напоследък си е почти прецедент, нищо че някои ще се усмихнат - ама какво точно са 120 000 лева! Явно някой е убедил Ганчев, че този нападател си струва парите.
Доколко Мечо ще защити изненадващия трансфер, е деликатен въпрос. Другото е, че той е твърде специален като манталитет. Извън терена е тих, кротък и изключително ...притеснителен. Вторият капитан на Дунав Диян Димов го определя така: "Много добро момче, умее да се разбира с всички от една дума".

На игрището като че ли излиза друг човек, етикетът за когото е само един - борбен, смел и непримирим. Доколко тази отдаденост ще му помогне в конкуренцията на другите хора в атака? Със сигурност ще му помогне, а и подготовката с по-класни футболисти ще прибави още аргументи към качествата му. Щом за година и половина израсна в Дунав от статута на анонимник, би трябвало да върви нагоре и на "Армията". И то далече по-стремглаво.

Най-хубавото е, че ЦСКА заложи на български футболист, на нападател. А дали тези 120 000 ще бъдат оправдани и дори умножени, ще си остане загадка до мачовете през пролетта. 

Георги Христов, в-к "Утро"