Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме нов материал на Димо Тончев, който анализира годината на любимия си клуб Реал Мадрид.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

2019 е една от най-слабите години за Реал Мадрид в славната 117 годишна история на Кралския клуб. И все пак пак в последните месеци в играта на Зидан и компания се забелязва видим прогрес - грешките в защита бяха сведени до минимум, отборът започна да пресира агресивно и да налага така желания от Зизу интензитет, за чиято липса той говореше постоянно след всеки от неуспехите в началото. Стигна се до там, че от най-слабо звено в отбора, защитата и Тибо Куртоа станаха най-сигурното такова. В средата на терена също се забелязва видим прогрес. Единственото, което все още куца е нападението.

От началото на сезон 19/20 Мадрид са отбелязали 33 гола в Ла Лига. Конкурентите от Барселона са вкарали 47 попадения. Реал има 12 допуснати (най-добрата защита след тази на Атлетико Мадрид с 11 г), а каталанците 21. Митът, че добрата атака печели мачове, а добрата защита битки... в Примера Дивисион не важи. В един от най-популярните филмови сериали една от героините казваше - "В играта на тронове или печелиш, или умираш". Аз смятам, че в играта на голове се получава същата ситуация - не вкарваш... губиш точки, следователно този който съумява да бележи - печели. 

През този сезон атаката на Реал носи най-голяма вина за второто място на отбора както в Примера, така и в Шампионската лига. И ако в Европа това не е фатално, то в Примера за сега това носи негативи. Кръвните врагове от Каталуня са загубили три двубоя, Мадрид е загубил само един, но регистрира адски много нули на своя сметка във фаза атака - 0 срещу Барселона, 0 срещу Атлетико, 0 срещу Атлетик Билбао, 0 срещу Майорка, 0 срещу Бетис. Единственият голям мач, спечелен от Реал в Примера е този на Санчес Писхуан срещу отбора на Севиля. Друго голямо дерби с Валенсия бе измъкнато в последната секунда с гол на Карим Бензема в добавеното време.

Простата аритметика показва, че Реал загуби от нулите цели 11 точки, при положение, че в срещите с Барселона, Билбао и Бетис показа доста по-добра игра от съперника. Като добавим и равенството с Валядолид 1-1, в което Реал отново създаде една дузина положения и накрая допусна гол при единствената атака на съперника, положението става стряскащо. 

Барселона не е в много по-добро състояние, но качва отбори като Севиля и Валенсия с по 4-5 гола на Камп Ноу и пълни мрежите пред собствена публика. Уж в криза каталунците отново са пред Реал. Единственото, което може да успокоява водения от Зидан Мадрид е, че Меси и компания показват колебания в гостуванията си, а на пролет ще гостуват на всички силни отбори в Ла Лига, като по това време ще се провеждат и директните елиминации в ШЛ. 

И въпреки това не се ли промени положението с нулите, в Испания титлата отново ще бъде мираж. За сега разликата е само две точки, но ако атаката не започне да бележи редовно и да вкарва и решава мачове, то тя може да набъбне на по-голяма цифра, а знаем, че съперник като Барселона в дълги маратони допуска минимум грешки, особено когато има комфортен аванс. Елиминационните битки на пролет в Шампионската лига могат да бъдат спечелени със здрава защита и не до там убедителна атака, но дълъг маратон в Ла лига срещу най-силното нападение в света, няма как да бъде спечелен само с чисти мрежи. Трябват голове, защото футболът е игра на голове!

 

Димо Тончев, специално за Gol.bg