Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Юлиан Костурков, който критикува спортния директор на Байерн Мюнхен Хасан Салихамиджич.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Една от любимите ми песни е на Васко Кръпката - "Ден след ден". В нея той пее "Храстът казал на дървото: - Слез и ниско залегни Виждаш, буря се задава. Тук до мен и ти се наведи.."

В спорта и в живота като цяло е пълно с храсти и дървета. Тук дърветата са в положителния смисъл на думата и нямат нищо общо с футболните умения на Джон Карю и Кристоф Дюгари. Дърветата излъчват стабилност, докато дребните храсти се крият някъде около тях и завиждат, че винаги ще бъдат ниски и незначителни.

Ден след ден чета коментарите на Хасан Салихамиджич и се чудя какво прави на поста спортен директор на Байерн. Още като футболист Брацо беше от типа "дребен, но вреден" и общо взето приличаше на бясно малко куче, което иска да те ухапе и после да избяга по най-бързия начин. 

Хасан няма никаква власт в Байерн и е под прекия контрол на изпълнителния директор Карл-Хайнц Румениге и на президента (сега е Хайнер, но при назначението си - Хьонес). Помните ли онази култова пресконференция, на която Хьонес и Румениге пометоха медиите заради критиките към Нико Ковач и отбора? Тогава Брацо също скочи гневно на пресата и аз се заливах от смях, защото приличаше на пудел до два питбула, което лае през оградата към стресираните котки.

Хьонес и Румениге излъчват власт и респект. При всички гафове, които сътвориха, те бяха велики футболисти и имат осанка на ръководители. Но Хасан?! Да дърпа ушите на медиите, защото написали, че Ковач не е на "ти" с материята и Байерн играе грозно. 11 месеца по-късно Нико беше уволнен. Заради грозна и слаба игра на отбора. Кой беше крив и кой прав?

Салихамиджич се изцепи в неделя, че Байерн ще купи за новия сезон голяма звезда и голям талант. Заявка за пир по време на чума. Табелка с надпис "Ще правим парти на яхтата, докато вие се давите". Кому беше нужно да се говори за скъпи трансфери, когато феновете просто имат нужда от футбол в този момент, а не от скъпи трансфери или трофеи...

На един пленум на БКП Тодор Живков беше казал "Може да решава тоя, който има пари! Щом немаш пари, какво ще решиш ти, бе? Ти немаш право да решаваш". Просто във всеки смисъл на думата и ужасно вярно. Та и Хасан щял да купува две звезди, ама с чужди пари. Прави някаква заявка за парти, докато други се чудят дали ще оцелеят.

Сред тези клубове е намиращият се в зоната на изпадащите Вердер Бремен - №2 по спечелени купи на Германия и осми по титли в страната. Сред тези клубове е Нюрнберг - №2 по титли на Германия и пети по купи. Неясно е бъдещето на половината клубове във Втора Бундеслига и няколко в елита. Говорим за страната с най-силна икономика в Европа.

Затова и думите на Салихамиджич "цъфнаха" в най-неподходящия момент и предизвикаха отвращение дори у носителя на Златната топка за 1990 година Лотар Матеус. Той не стана голям треньор, но пък очевидно и като анализатор има отличния поглед за нещата, както във футболните си години. А Брацо... Той винаги ще бъде шумният безобиден пудел, който е едно нищо без ескортиращите го свирепи питбули.

 

Юлиан Костурков, специално за Gol.bg