Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Николай Николов, който изразява сензационно мнение. Според него най-успешният тенисист в историята Новак Джокович няма място сред най-великите играчи в този спорт.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg. Мнението на всеки от вас е важно за нас.

Гледам тенис още отпреди да се родя и не съм виждал по-дразнещ състезател от Новак Джокович. Преди да започнете да ме плюете, прочетете аргументите ми, защото хората имат навика да бъдат като овце и да следват най-първата овца, без значение дали вълкът обикаля наоколо.

Всички „фенове“ на Джокович сега ще излязат с тезата, че той има 24 титли от Големия Шлем – повече от всеки друг. Да, това е голямо постижение, не отричам. Сърбинът има и най-много трофеи от Сериите Мастърс. Здраво бачкане, силна психика, все още успява да надиграва младите лъвчета и затова е в тура. Но Джокович няма място сред десетимата най-велики тенисисти в историята. Защото никога не е имал тяхната харизма, лекота в играта и реална конкуренция.

За да спечели турнир от Големия Шлем, дълго време Новак просто трябваше да мине през Рафаел Надал или Роджър Федерер. Много рядко и през двамата един след друг. Останалите не ги броя, защото тенисисти като Мъри, Дел Потро, Вавринка, Тийм, Зверев и други подобни „проекто шампиони“ никога не са имали закваската на победители.

Ако Джокович играеше през 80-те или 90-те години, само можеше да носии хавлиите на Бьорн Борг, Джон Макенроу, Джими Конърс, Иван Лендъл, Матс Виландер, Борис Бекер, Стефан Едберг, Пийт Сампрас, Андре Агаси, Джим Къриър и Майкъл Ченг. В онези времена трябваше да елиминираш поне трима или четирима наистина класни играчи, за да вземеш титла от Шлема. Тогава титлите тежаха много, защото всеки трофей изцеждаше шампиона физически, психически и емоционално. Онези времена бяха джунглата с огромен брой настървени хищници, а през последните 15 години живеем  в ерата на Тримата мускетари, Снежанка и стоте джуджета. Пародийни мачове, изходът на всеки от тях беше кристално ясен.

Гледалите тенис преди появата на Джокович знаят за какво говоря. В онези диви тенис години всеки можеше да загуби от всеки, защото имаше сбирщина на тенис терминатори и никой не беше сигурен за своето оцеляване на корта. Онази ера беше „Ерата“, която запали милиони по тази велика игра. А Джокович направи така, че да спра да гледам тенис. Още от самото начало знаех, че този тип ще бъде изключително дразнещ. И това се потвърди.

Нали помните как мама и тате на глезенето мамино синче крещяха като фанатици от трибуните. Хора, на които им липсва тенис култура. Даже на един мач в Монте Карло Федерер им затвори устите и пред целия свят им изкрещя да млъкнат. Малко по-късно Джокович разбра накъде духа вятъра и накара маминка и татенце да си стоят на село в Сърбия. Новак обаче не е глупав и винаги е бил наясно, че дори да спечели 50 титли от Шлема, никога няма да достигне величието на Федерер, Сампрас, Агаси, Борг, Макенроу, Бекер, Едберг.

Точно тези играчи бяха велики шампиони. Те играеха тенис със завидна лекота, все едно свиреха на цигулка, хармоника или пиано. А Джокович създава впечатлението, че копае засъхнала пръст с тъпа мотика – изглежда измъчен. Само вижте отвратителния му бекхенд с две ръце, все едно всеки момент ще изпусне ракетата. Нямам представа как пласира топката в корта, толкова е грозно за наблюдаване. Все едно е избягал от каторга и някой го е наказал да изиграе един мач на корта.

Няма как да не пропуснем гнусното му тупкане на топката в продължение на половин минута. Тази тупкаща от ръката му топка ти се загнездва в главата, все едно някой те бъхти с чук, докато те размаже. Евтин психо трик, но правилата го допускат. Друг е въпросът дали в морален план това има място в този спорт. Ами Ноле, затова не си велик, защото нямаш познание за етикет! Никога няма да имаш класата на Федерер, ако ще да си облечен в най-скъпия смокинг.

А помните ли как в началото на своята кариера Джокович се задъхваше и направо умираше още по средата на втория сет? Вървеше като грохнало магаре и едва-едва гонеше топката. Но какво се случи после? Без да съм привърженик на теорията на конспирацията питам – какво се случи после? Същият хърбав сърбин изведнъж придоби невиждана енергия и тичаше като побъркан над 5 часа на корта, без видимо да е подобрил своя фитнес. Свързано ли е всичко това с отказа му да се ваксинира? Защо отказа ваксината, щеше ли тя да се „сбори“ с нещо в неговия организъм? Само питам.

Но и казвам. И казвам най-ясното за всеки тенис фен, който наистина обича тази игра, а не се асоциира с онези, които са спечелили най-много. Защото не всичко се измерва с броя на тенекиите. Не всяка купа тежи по същия начин, ако я сравните с друга ера. Защото всичко зависи от средата. А Новак Джокович внедри своите евтини психо прийоми в среда от заблудени жертви, които никога не си повярваха, че наистина могат да го победят и очакваха с трепет поредния случай, в който ще загубят от него. Защото никога не са били големи. И точно тези малки като мащаб състезатели направиха така, че един Джокович да стане голям.

Николай Николов, специално за Gol.bg