Локомотив тресна Ботев с 2:0 и спечели "Битката за Пловдив". Головете за "смърфовете" във вратата на "канарчетата" мушнаха Мартин Камбуров (17) и Парвиз Урмабаев (69).

Гостите доиграха мача в намален състав, след като в 87-ата минута от игра бе изгонен Радослав Терзиев. Дузпа пък профука звездата на "канарчетата" Тодор Неделев. С тази победа Локо се изкачи на шеста позиция с 20 точки, докато Ботев е седми с 18 пункта.

Срещата на "Лаута" бе историческа, тъй като младата надежда на домакините Ияд Хамуд започна титуляр и така стана най-младият участник в елита. Тийнейджърът е роден на 24 юли 2001 година, като след четири дни ще навърши 15 години и четири месеца

Лидерите на Локомотив Мартин Камбуров и Кирил Котев пък изиграха днес своите мачове № 300 в родния елит. Любопитното е, че голмайсторът на „черно-белите“ дебютира в „А“ група с екипа на Ботев (Пловдив) на 6 март 1999 година.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=a2baacd2be" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Двубоят започна с атаки към двете врати. В 5-ата минута нападателят на Ботев Жоао Паоло стреля, но вратарят на Локо Ел Харуб улови топката без проблеми.

Девет минути по-късно Мартен Камбуров подаде на Ияд Хамуд, младият нападател отправи удар, но стражът на "канарчетата" Георги Георгиев хвана коженото кълбо. Постепенно домакините установиха превес.

В 17-ата минута Ияз Хамуд подаде на Мартин Камбуров, който пое топката, успя да се пребори със Стенио дос Сантос и Даниел Златков и с красива задна ножица откри резултата за 1:0.

"Черно-белите" продължиха да доминират и в 32-ата минута Димо Бакалов центрира, Мартин Камбуров стреля с глава, но Георги Георги Георгиев изби топката с ръка.

"Канарчетата" опитаха натиск, но не успяха да застрашат сериозно вратата на Ел Харуби. В 40-ата минута Ияд Хамуд стреля, но Радослав Терзиев пресече пътя на топката. Секунди преди почивката Тодор Неделев изпълни пряк свободен удар, но не успя да изравни.

Втората част започна с лека доминация на "черно-белите". В 53-ата минута Мартин Камбуров стреля от фаул, но топката се отби в стената от противникови играчи.

В 56-ата минута Мартин Райнов се разписа, но попадението му бе отменено заради засада. В 59-ата минута Тодор Неделев центрира от ъглов удар, но бранителите на домакините изчистиха топката.

Влезлият на смяна Парзиз Умарбаев покачи на 2:0 с рядко красив гол в 68-ата минута Таджикът се възползва от изчистената от Стенио дос Сантос топка след центриране на Дани Кики от корнер и със силeн шут от 20 метра отбеляза второто попадение в дербито.

Пет минути по-късно реферът Николай Йорданов отсъди дузпа в полза на Ботев за нарушение в пеналта на Павел Виданов срещу Тодор Неделев.

Зад топката застана потърпевшият Тодор Неделев, който отправи удар към десния угъл на врататана Ел Харуби, но стражът на Локо изби топката.

В 78-ата минута Иван Стоянов стреля от фаул, но Ел Харуби хвана топката. Локомивци бяяха близо до трети гол в 8-ата минута когато Парвиз Умарбаев излезе на удобна позиция, стреля, но Георги Георгиев изби топката.

Две минути по-късно защитникът на Ботев Радослав Терзиев получи втори жълт и червен картон за груба игра. Секунди преди края Мартин Камбуров се спречка с Даниел Златков и получи жълт картон.

ЛОКО ПД - БОТЕВ ПД 2:0

Голмайстори:

1:0 Камбуров 17
2:0 Умарбаев 68

ЛОКО ПД: Харуби, Крумов, Котев, Виданов, Горанов, Траянов, Райнов, Камбуров, Бакалов, Марчев, Хамуд

БОТЕВ ПД: Георгиев, Панов, Златков, Терзиев, Стоянов, Неделев, Юсеин, Омнебес, Сантош, Косоко, Араужо