Никой не иска да купува футболисти от националния отбор на България. Сегашният трансферен прозорец го доказва, като до момента нито един от дружината на селекционера Петър Хубчев не е близо до това да си намери нов клуб. Почти всички родни национали са поевтинели страшно много в последната година, сочи проверка на "България Днес". На футболния пазар българи не се търсят. Причините за сериозния спад в цените им са много. Голяма част от тях са твърди резерви в клубовете си. Освен това играчите, на които се разчиташе в последните години, започват да застаряват, без да са постигнали абсолютно нищо значимо в кариерите си.

Най-типичен пример за това е Футболист №1 на България за изминалата 2016 година. Ивелин Попов струваше през 2015 година цели 12 милиона евро, докато сега цената му е паднала наполовина. Данните са на най-авторитетния мениджърски сайт transfermarkt.de. Реалната цена на Попето е дори още по-ниска. Сегашният му клуб "Спартак" (Москва) бе приел офертата на турския "Трабзонспорт" да го продаде срещу сумата от 3,5 милиона евро. Сделката се считаше за почти сигурна в началото на тази година, но самият Ивелин не бе съгласен да заиграе в турското първенство. Той неколкократно потвърди, че желае да остане в руската столица, за да се бори за титлата. През този сезон той записа 2 гола и 4 асистенции в 14 официални срещи на тима. "Спартак" (Москва) е лидер в класирането.

Няколко са факторите, повлияли за поевтиняването на Попов. Един от тях е, че капитанската лента в националния отбор на България му бе отнета. Това се случи след негов пропуск от дузпа в срамния мач с Малта, завършил 1:1 през ноември 2014 г. Освен това Ивелин не е и първа младост и тази година ще навърши 30 години. Точно наполовина струва и Футболист №1 на България за 2012 година Георги Миланов. Неговата цена е 6 милиона евро през 2015-а и 3 милиона в момента. Той е играч на ЦСКА (Москва) вече почти четири години, като премина и период под наем в швейцарския "Грасхопър".

Българските футболисти, които играят в първенства от Западна Европа, също поевтиняват здраво. Такъв е случаят с тримата ни представители в италианския футбол. Халфът на "Палермо" Ивайло Чочев от 2,5 милиона евро през 2015 година сега струва 1,8 милиона. Той пристигна на остров Сицилия с големи надежди и започна ударно, но в последните два сезона не може да се прояви и често остава резерва. През февруари Чочев чуква 24 години и все още в "Палермо" не са го отписали.

При Александър Тонев от "Кротоне" спадът е още по-фрапиращ. През 2013-а година младият тогава национал струва 4,25 милиона евро. Днес се оценява на едва 700 хиляди евро. Тонев вече изпадна веднъж от Серия "А" с "Фрозиноне", а сега е на път да го направо отново с настоящия си клуб. От няколко месеца той лекува контузия в лявото коляно, която може допълнително да смъкне цената му, ако "Кротоне" реши да го продава. 28-годишният Андрей Гълъбинов от "Новара" е другият, чиято стойност пада.

Националът Михаил Александров стана шампион на Полша с "Легия" (Варшава). Той дори участва в групите на Шампионската лига, където обаче бе твърда резерва, а често изобщо не попадаше в групата. Бившият играч на "Лудогорец" е струвал 1,6 милиона евро през 2015-а, а сега е само 600 хиляди. Симеон Славчев бе считан за една от най-големите надежди на българския футбол. "Литекс" го продаде на португалския гранд "Спортинг" (Лисабон) през лятото на 2014 година за около 3 милиона евро. Сега Славчев играе за "Легия" (Гданск) в Полша и струва 1,25 милиона.

Най-чудовищен е спадът в цената на вратаря ни Николай Михайлов. Когато той стана шампион на Холандия с "Твенте", на трансферния пазар футболистът се оценяваше на 5,5 милиона евро. Ники бе и Футболист №1 за 2011 година. Сега синът на Боби Михайлов рита в най-слабия отбор в "Б" група на Турция "Мерсин", а цената му е 100 хиляди евро. Очаква се тази зима той да си търси нов отбор, при това като свободен агент.

Нападателят на "Коняспор" Димитър Рангелов е струвал най-скъпо през 2009 година - 2,5 милиона, а сега е едва 350 хиляди евро. Вратарят на "Лудогорец" Владислав Стоянов не поевтинява, но и не поскъпва. Той запазва цената си от 3 милиона евро, която държи още от първото участие на "Лудогорец" в групите на ШЛ. Лек спад бележи съотборникът му в Разград и капитан на националите Светослав Дяков. Той се котира на 2,2 милиона евро, докато през 2013 година е струвал 2,5 милиона евро.

Защитникът Иван Иванов е струвал 3 милиона евро през 2013 година, когато става и Футболист на годината у нас. Сега играчът на гръцкия "Панатинайкос" се котира на едва 900 хиляди евро. Живко Миланов от кипърския АПОЕЛ (Никозия) е струвал 1,8 милиона евро през 2012-а, а сега е 700 хиляди. Спас Делев от "Погон" пада на 900 хиляди, а е струвал 2 милиона.