В следващите няколко дни футболното бъдеще пред Димитър Бербатов ще стане ясно, но то няма как да е свързано с любимия му "Нюкясъл", който този сезон, воден от Рафаел Бенитес, се бори за промоция във Висшата лига. Анализ на ситуацията пред "България Днес" правят анализатори от "Кроникъл".

В момента Бербатов е на Острова с личния си агент Емил Данчев, където опитват да намерят място на нападателя в няколко отбора, а слуховете, дори в Англия, са многобройни. Ситуацията е деликатна, тъй като бившият голмайстор на "Тотнъм", "Манчестър Юнайтед" и "Фулъм" навърши само преди два дни 36 години. В същото време има сериозни финансови изисквания и желае договор до лятото на 2018 година. При тази постановка малцина мениджъри биха рискували, коментира се в Англия.

Рафа Бенитес със сигурност не иска да поеме този риск - напротив, той е набелязал няколко играчи, които искаше да вземе още през януари, но реши да изчака и да види дали отборът му ще влезе във Висшата лига. А тези футболисти са точно 5-има. Става въпрос за Алън Джъдж от "Брентфорд", Никола Пепе от френския "Анже", Том Кейрни от "Фулъм", Риад Будебуз от "Монпелие" и Бен Озбърн от "Нотингам Форест".

28-годишното крило Джъдж бе желан при "свраките" още през лятото, но се възстановяваше от счупване на крака и не бе сигурно доколко ще е полезен през есента. Фактът, че през идващото лято може да премине със свободен трансфер, накланя везните в негова полза.

Пепе е на 21 и от известно време е в радара на Бенитес, но на 31 януари "Анже" поиска за него 8 милиона паунда и сделката за национала на Кот д'Ивоар пропадна засега. Преговорите ще се подновят през лятото, но към него интерес има и от друг френски тим - "Лион".

Кейрни също бе спрян в посока "Нюкясъл" заради пари. Уж в началото на годината всичко бе договорено, но от "Фулъм" предложиха на сегашния му клуб 20 милиона паунда, но през лятото и при условие че влязат в елита. Така че въпросът за евентуалния трансфер на играча е отворен.

Плеймейкърът на "Монпелие" Будебуз е любимец на главния скаут на "свраките" Греъм Кер, който лобира сериозно за него. Разговорите за привличането му се водеха през целия януари, но по една или друга причина нещата останаха за лятото.

4 милиона трябва да бъдат платени за Осбърн, който се очаква да пасне идеално на мястото на напусналия Чик Тиоти. А и футболистът на "Нотингам Форест" е едва на 22 години и цялото бъдеще е пред него.