Според We Love Tennis покривът на корт „Филип Шатрие“ няма да е единствената новост на Ролан Гарос през 2020 г.. Организаторите са решили да направят статуя на своя най-голям шампион Рафаел Надал, която също ще украсява комплекса догодина.

Първоначално плановете са били тя да запечата Матадора в момента на вдигане на трофея, но в крайна сметка е било взето решение да го изобрази при удар на топката. Надал печели за пръв път Откритото първенство на Франция още със своя дебют през 2005, превръщайки се тогава в първия тийнейджър от Пийт Сампрас насам (1990 г. на US Open), който триумфира на „мейджър“.

Не спира дотам и все още продължава да пренаписва историята на турнира, като вече има на сметката си 12 титли и само две загуби в своите 14 участия – от Робин Сьодерлинг в четвърти кръг през 2009 г. и от Новак Джокович на четвъртфиналите през 2015.

На полуфинали и в мачовете за трофея той няма загуби. Успехите на Краля на клея в Париж накараха треньора му Карлос Моя да изрази мнение, че централният корт трябва да носи неговото име, тъй като резултатите му на червената настилка във френската столица едва ли ще бъдат повторени в обозримото бъдеще.

Това изглежда трудно изпълнимо, но ето, че все пак името на легендарният тенисист ще бъде увековечено в комплекса