Българският национален отбор по футбол бе наказан от УЕФА да изиграе следващите си две домакински евроквалификации при частично затворен стадион поради проява на расизъм от страна на своите привърженици.

От УЕФА започнаха дисциплинарно разследване срещу БФС след инцинденти, включващи техните фенове по време на евроквалификационните срещи с Косово и Чехия в средата на юни, а решението излиза сега.

Звеното на УЕФА по контрол, етика и дисциплина обяви, че България трябва да затвори трибуна от 5000 места на Националния стадион „Васил Левски“, когато Англия гостува на 14 октомври. Секция от 3000 седящи места ще бъде затворена, когато "лъвовете" приемат у дома Чехия на 17 ноември.

И двата блокирани сектора ще издигнат плакат с надпис #EqualGame и логото на УЕФА върху него. Възпитаниците на Красимир Балъков са без успех в квалификациите за Евро 2020 след две равенства и две поражения от четири изиграни срещи.

Санкциите са тежки, но определено са по-мекият вариант от пълно затваряне на стадиона за публика, което щеше да удари сериозно по приходите на БФС.

Обезпокоителното е, че при рецидив може да последват по-сурови наказания, каквато е практиката на УЕФА.