Бившият асистент съдия и инструктор на реферите Детелин Баялцалиев направи скандални разкрития за случващото се в българския футбол. Той твърди, че съдийска комисия всъщност няма и "шефът решава всичко сам", без да се консултира с членовете й.

"Съдийството ни върви надолу. Знам причините. Управляват хора, които не спомагат за развитието на съдиите. Другото е подборът. Никой не се интересува от оценките. Ходатайства се. Има и натиск. Съдийската комисия не е комисия, защото там има членове, които никой за нищо не ги пита. Шефът решава всичко сам и не казва на никой защо постъпва така. Всичко се спуска", изригна Баялцалиев пред "Eвима спорт". Taка той атакува Йордан Сталев, който преди дни беше временно отстранен от длъжност председател на Съдийската комисия.

"Има доста имена в ранглистата, които си имат причина да са там - кой какъв баща има, къде работи, какви роднини има... Това са критериите", продължи Баялцалиев.

"Петър Петров (б.р. - шефът на съдиите преди Йордан Сталев) изопачаваше истината. Обясняваше, че няма нищо при очевадни грешки. По мое време се събирахме всеки вторник и коментирахме изявите на реферите. Секретарят се грижеше за записите от мачовете. Имаше и предаване, където се коментираха спорните моменти и се даваше становището на комисията", каза още бившият преводач на Делио Роси в Левски.  

"Георги Кабаков свири добре и се котира добре, следя го. Затова и постоянно получава мачове, но това при него не е случайно. Другите отстъпиха. Имахме доскоро трима във Второ ниво, но остана един - Ивайло Стоянов. За другите двама в УЕФА прецениха, че нямат бъдеще", завърши Баялцалиев.

Синът му Ангел Баялцалиев също беше съдия, но в началото на тази година прекрати кариерата си.