Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев заяви, че виновните за боя в съботния мач от Втора лига между Локомотив София и Хебър Пазарджик са установени и прокуратурата им е наложила мярка за неотклонение парична гаранция. Според Хаджиев става дума за пет човека, които са виновни за нападението над хора от щаба на Хебър.

"На територията на София се провеждат доста спортни мероприята. Част от тях ние характеризираме с висока степен на опасност и предприемаме нужните мерки за опазването на реда. С по-голяма част от клубовете, говоря за тези, които са от елита, имаме сключени договори, но съгласно действащото законодателство отговорността за реда на мача и опазването на обществения ред носят отговорниците по реда и клубът организатор. В настоящия случай за мача между Локомотив София и Хебър Пазарджик отговорник е клубът домакин", каза Хаджиев.

"Парадоксалното в случая е, че точно организаторът, който трябва да отговаря за реда на стадиона, е инициатор на инцидента. В 16:20 часа на 30 ноември има подаден сигнал на 112 и веднага са пренасочени екипи на Второ районно управление. Установени са пострадалите лица и незабавно е предприето издирването лицата, съпричастни към този инцидент." 

"Установените лица са пет, като двама от тях са призовани по телефона, а другите трима са издирени и доведени във Второ районно управление. На всички лица е наложена мярка за задържане за 24 часа и е образувано досъдебно производство. Доказана е тяхната съпричастност и прокуратурата е преценила, че ще им наложи мярка за неотклонение парична гаранция. На едното лице е 2000 лева, на другите - по 1000 лева", каза още Хаджиев.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов добави, че полицията ще направи всичко необходимо, за да гарантира сигурността на хората на стадиона и подобни случаи да не се повтарят. Като пример той посочи, че полицейските сили са задържали седем души преди неделното дерби от елита между ЦСКА-София и Лудогорец, като у двама от задържаните са открити наркотици, двама са били с хладни оръжия, а други трима са били без документи и с маски, прикриващи лицата им.

"Частната охрана, която в случая е трябвало да пази мача между Локомотив и Хебър, не си е свършила работата. Започната е проверка на охранителната фирма. Държавата и ние няма да толерираме такива действия на спортни мореприятия в нашата страна", добави още Иванов.