Българският сумист Даниел Иванов-Аоияма записа осми успех на пролетния турнир “Хару башьо” в Осака. В схватка от девети кръг 193-килограмовият борец от Елхово надви Чийотайрю, като го избута извън очертанията на глинения кръг с техниката “ошидаши”.

Даниел поведе с 9-6 в преките двубои с японеца, но по-важно е, че с тази победа нашият състезател си осигури предсрочно “качикоши” /преобладаващи победи/ и съответно издигане в йерархията.

Балансът на “Синята планина” е осем победи и едно поражение, а без загуба в Осака е само великият шампион Хакухо, който по-късно днес излиза на дохьото срещу Рюден.

Заради коронавируса за първи път в историята класически турнир по сумо се провежда без публика. Борците трябва да си мерят температурата по два пъти на ден. Ако някой от тях, треньорите им, съдиите или други длъжностни лица заболее от коронавирус, дори и при единичен случай, турнирът ще бъде прекратен незабавно.

Японската асоциация по сумо ще понесе значителни загуби – само за билети трябва да върне на запалянковците около 1 млрд. йени (10 млн. долара).