"Норвегия - 39 медала за 30 милиона лева. България - нищо срещу 50 милиона лева" е едно от често споделяните заглавия в последните часове. И с основания, предвид факта, че страна с 25% по-малко население на това на България излезе начело в класацията по медали на приключилите наскоро Зимни Олимпийски игри в Южна Корея.

Медалите, разбира се, са нещо важно по няколко причини.

На първо място имидж за държавата. Виждаме примера с Григор Димитров, появата на когото е основната причина у нас да имаме вече турнир от АТР с участието на състезатели от топ 50 на световния тенис.

На второ място интересът към спорта, който постига успехи се покачва. В детството ми България беше световна сила във футбола, което накара много мои познати да проявят интерес към този спорт и да тренират активно. Включително аз ходех известно време на тренировки в НСА, но бързо се видя, че работата няма да се получи. В момента, въпреки че Лудогорец постига много международни успехи, интересът към този спорт е значително по-малък и около мен няма нито едно приятелско семейство, което да праща детето си да тренира футбол.

Медалите са нещо много важно, но далеч не са най-важното. Основният проблем е равнището на двигателна активност и липсата на възприемане на максимата, че спортът е здраве. Според Евростат над 80% от българите не спортуват изобщо, докато при горепосочената Норвегия този процент е под 40%.

На фона и на резултатите от последната Олимпиада големият въпрос със сигурност е как точно се разходват публичните средства за спорт и дали не е необходимо преосмисляне на приоритетите ни. На всички е ясна връзката активно спортуване-добро физическо здраве, която влияе и върху икономическите процеси. По-здравите хора имат нужда от по-малко средства за лечения и живеят по-дълго, което носи ползи за цялата държава.

Не можем да не признаем, че в последните години глобалната вълна на популяризиране на здравословното хранене дава резултати и у нас. Своя принос за това имат и предлаганите на достъпни цени карти като Sportpass и Multisport, чрез които могат да се посещават всеки ден различни зали и да се извършват разнообразни активности. Въпреки това предстои още доста работа.

Димитър Вучев, Bloombergtv.bg