Най-добрият български сноубордист Радослав Янков заяви, че е разочарован от представянето си в паралелния гигантски слалом на зимните олимпийски игри в Пьончан.

Българинът завърши на 19-а позиция в квалификацията и не успя да се класира сред 16-те, които продължиха към осминафиналите.

Българските спортисти и треньори от отборите по биатлон, сноуборд и ски-бягане се завърнаха тази сутрин от Република Корея.

"Равносметката е, че за съжаление прекалено голямото желание да се справя добре ми изигра шега и не успях да се справя. Разочарован съм, тъй като всичко беше фокусирано върху самата Олимпиада и не знам дали това не беше грешка, защото така се покачват собствените ти очаквания и желанието. Може би голямото желание за добро класиране ми попречи", каза Радослав Янков на летище "София".
Той разкри, че условията за тренировки и на самото състезание в Пьончан са били много добри.

"За разлика от всички останали, ние имахме добри условия, добре подготвена писта, снегът беше добър. Нашата тренировка премина перфектно. Затова отидохме и за смяна на времето. От началото до края имахме перфектни условия за тренировка. Условията бяха добри и на състезанието, няма нещо странично, което да ми попречи", каза още Янков.

Той добави, че тестването на нова екипировка в олимпийска година му е било проблеми. "Това също го отчитам като грешка. От началото на годината имах проблеми с екипировката и късно се върнах към старата екипировка, тъй като трябваше да тествам всичко. Може би не беше правилно да тествам толкова много неща, защото в момента, в който се върнах към старата екипировка, карането започна да ми се получава, но може би беше малко късно", добави Янков.

"От това, че сега не се получиха нещата аз си вземам поуките. Ще се стремим да не се тества нова екипировка в олимпийска година и да се търсят по-добри условия за тренировки. От една страна това беше едно състезание, като всяко едно друго състезание - в Банско, в Рогла, или на други места. Просто значимостта е много по-голяма и когато се направи грешка много повече боли. Това е проблемът", коментира сноубордистът.

До края на сезона той ще участва в стартовете от Световната купа в Турция, Швейцария и Германия. Янков пътува след два дни за състезанието в Кайзери (Турция).