Двадесет и първите зимни олимпийски игри се провеждат във Ванкувър, Канада от 12 до 28 февруари 2010 г. Игрите се завръщат в Северна Америка осем години след Олимпиадата в Солт Лейк Сити. Бюджетът им надхвърля 6 млрд. долара.

На Олимпиадата участват 19 български състезатели, в шест спорта. Българското знаме е носено от сноубордистката Александра Жекова на откриването и от състезателката по шорттрек Евгения Раданова на закриването. 

България не печели медал от игрите, като най-доброто класиране е седмото място на Евгения Раданова в шорттрека на 1500 м.

Канада печели неофициалното класиране по медали, като печели 14 златни медала. По този начин подобрява постижението на СССР от Олимпиадата в Инсбрук, където СССР печели 13 златни медала. С 37-те си медала САЩ подобрява рекорда за най-много спечелени медали от една страна в рамките на едни зимни олимпийски игри.

Олимпиадата през 2010 г. е третата, която е организирана в Канада, и първата в провинцията Британска Колумбия. В олимпийската столица Ванкувър се провеждат състезанията по хокей на лед, шорттрек, фигурно пързаляне и кърлинг. Близо до Ванкувър — в Ричмънд се провеждат състезанията по бързо пързаляне с кънки, а на 30 km от Ванкувър, в Западен Ванкувър, се провеждат състезанията по ски свободен стил. Всички останали състезания се провеждат в Уислър.

Олимпийският огън е запален на 29 октомври 2009 г. в Олимпия, Гърция, и обикаля 106 дни Канада, преди да стигне до церемонията по откриването на игрите. На Олимпиадата във Ванкувър дебютират Гана, Кайманските острови, Колумбия, Пакистан и Перу. На 12 февруари, в деня на откриването на игрите, грузинският състезател по спортни шейни Нодар Кумариташвили пада тежко по време на тренировка и умира.

Откриването на игрите се провежда на 12 февруари 2010 г. и представлява тричасова церемония, проведена на закрития стадион „Бритиш Кълъмбия Плейс“. Церемонията започва със скок на канадски сноубордист през един от олимпийските кръгове. Представлението продължава с фолклорни танци, изпълнени от четирите индиански племена, на чиято територия се провеждат игрите. 

Следват изпълнение на канадския химн от Ники Ленофски и парадът на участниците. По традиция първата страна, която излиза на стадиона е родината на олимпийските игри Гърция, а последната - страната домакин - Канада. Грузинската делегация излиза с черни ленти в знак на траур и напуска церемонията веднага след парада на нациите и преди последвалата минута мълчание в памет на починалия Кумариташвили. В програмата са включени песен на Брайън Адамс и Нели Фуртадо, речи на председателя на организационния комитет, както и на президента на Международния олимпийски комитет - Жак Рох. 

От името на състезателите и съдиите са произнесени клетви за честна игра. Генерал-губернаторът на Канада Мишел Жан дава началото на игрите. Сред участниците в щафетата с олимпийския огън са Арнолд Шварценегер, Себастиан Коу и бащата на Уейн Грецки. Огънят е внесен на стадиона от параолимпийския шампион Рик Хенсън, а легендарният канадски хокеист Уейн Грецки, заедно с баскетболиста Стив Неш, кънкьорката Катрьоне Лимей Доан и легендарната канадска скиорка Нанси Грийн го запалват. По този начин за първи път олимпийският огън е запален от повече от един човек. 

На церемонията присъстват около 60 000 зрители и е наблюдавана от около три милиарда зрители. Провеждането на церемонията струва 40 милиона долара, което е рекорд за дотогава проведените олимпийски игри и втора най-скъпа церемония след тази на откриването на Игрите в Пекин през 2008 година. 

Церемонията по закриването се провежда на 28 февруари, отново на закрития стадион "Бритиш Кълъмбия Плейс". Публиката наброява 60 000 зрители. Наблюдавана е от милиарди по телевизията и интернет. В церемонията участват Нийл Йънг, Майкъл Джей Фокс, Аврил Лавин и Аланис Морисет. В официалната част са включени речи от президента на МОК и председателя на организационния комитет, както и предаване на олимпийското знаме на кмета на Сочи, където ще се проведат следващите зимни олимпийски игри. 

Жак Рох напомня за починалия грузински състезател Нодар Кумариташвили и изказва благодарност към спортистите за спортсменското поведение и към доброволците и организаторите за "изключителната работа". 

На Олимпиадата се провеждат състезания в 15 спорта, които са под егидата на седем федерации. Това са федерациите по биатлон, бобслей и тобоган, кърлинг, ски, спортни шейни, пързаляне с кънки и хокей на лед.

Олимпиадата във Ванкувър е по-човечна от перфектната лятна Олимпиада в Пекин през 2008 г. Публиката във Ванкувър е вдъхновяваща и особено много харесва модерните зимни спортове като ските свободен стил. Турнирът по хокей лед привлича огромен интерес, поради известността на спорта в Канада и участващите 141 състезателя от НХЛ. 

Сред върховите моменти на Олимпиадата са бронзовият медал на ски бегачката Петра Майдич в спринта, в който тя участва с четири счупени ребра, полуфинала на женското отборно преследване в бързото пързаляне с кънки, в който последната немска състезателка Ана Фризингер-Постма пресича финала паднала, но въпреки това отборът се класира за финала, който печели, първият златен медал на Канада на Александър Билодо в ските свободен стил и бронзовият медал на Аня Першон в алпийската комбинация след като е паднала тежко в спускането на предишния ден.

Организаторите на игрите са критикувани за това, че са ограничили достъпа на състезатели, представящи държави, различни от Канада, до трасето за спортни шейни, поради което по-голямата част от състезателите не е добре подготвена за трасето, което е най-бързото в света. Освен това са отправени критики поради отлагането на състезания поради липса на сняг и намаляване капацитета на някои от трибуните поради дъжд. 

Международната федерация по бобслей забранява на състезателите да говорят за улея в интервюта. Също трасетата за бързите дисциплини (спускане и супер-гигантски слалом) в алпийските ски са критикувани за трудността си, която ги прави опасна за състезателите. Водещите шведски скиори Аня Першон и Патрик Йербин падат по време на спускането на жените и супер-гигантския слалом на мъжете. 

Има огромни задръствания и механически грешки, довели до връщането на 28 000 билета. 

Германската биатлонистка Магдалена Нойнер, носителка на два златни и един сребърен медал от Олимпиадата, критикува допинг-контрольорите за отношението към състезателите.