Двадесетите олимпийски игри се проведоха в Торино, Италия от 10 до 26 февруари 2006 година. Това са вторите зимни олимпийски игри, организирани в Италия. През 1956 е първият път – осмите олимпийски игри в Кортина Д'Ампецо. А като цяло това е третият път в историята на тази страна, когато там се организират олимпийски игри – Италия организира и летните игри в Рим през 1960 година.

България представя 21 спортиста, а цялата българска делегация наброява общо 53 души. Единственият медал за България спечели Евгения Раданова в дисциплината 500 м шорттрек. Тя спечели сребърния медал като остана втора след китайката Менг Ванг.

По време на игрите 20 000 доброволци (избрани от близо 40 000 молби) бяха назначени да помагат на атлетите, зрителите и журналистите, и да подготвят местата за състезание. Талисманите на игрите са Неве, женска снежна топка и Глиц, мъжко кубче лед.

Един от най-запомнящите се моменти е героичното представяне на китайската спортна двойка Чжан Дан и Чжан Хао. Въпреки че по време на волната програма при едно хвърляне състезателката пада много болезнено, изпълнението е продължено няколко минути по-късно. Съдиите не дисквалифицират двойката, а напротив – присъждат ѝ сребърен медал. Публиката приема решението с аплодисменти.

Торино бе избран да организира игрите през 1999 година, побеждавайки Сион в Швейцария с 53 на 36 гласа. Това стана малко след като МОК приложи новия метод на избиране по време на 108-то извънредно заседание на МОК, във връзка със скандалите за корупция около гласуванията за олимпийските игри през 1998 и 2002 година. Откакто на членовете на МОК беше забранено да посещават градове кандидати (в интерес на намаляването на корупцията), 109-ят конгрес на МОК назначи специално тяло – избирателна колегия – да избере градовете финалисти измежду всички кандидати, след като всички направят финалната си презентация на конгреса на МОК; след като бъдат избрани градовете финалисти едва тогава гласуват членовете на МОК. В Сеул измежду шест финалисти избирателната колегия избра само два града финалисти: Сион (Швейцария) и Торино. Кандидатите Хелзинки (Финландия), Попрад-Татри (Словакия), Закопане (Полша) и Клагенфурт (Австрия) са отхвърлени от избирателната колегия.

Изборът на Торино пред Сион беше изненадващ, предвид фактът, че Сион се считаше за фаворит. Според твърдения в медиите изборът на Торино се дължи на четири фактора: Превъзхождащото по брой население на Торино (Торино е с население 1,5 милиона, а Сион – 27 000 души), уменията на преговарящия италиански екип, желанието на МОК да компенсира избирането на Атина пред Рим за летните олимпийски игри през 2004 и не на последно място, да си върнат на Швейцария за изиграната разобличителна роля от члена на МОК Марк Холдер в разкриването на скандала за корупция от 2002 година.

65 спортни съоръжения, различни инфраструктури, спортни селища за атлети и медии и изграждане на транспортна инфраструктура. Общата стойност за построяването и усъвършенстването на инфраструктурата е над два милиарда евро. 

През ноември 2005 олимпийския факел е запален по традиция в Гърция. Преди да престигне в Италия огънят преминава и през Сан Марино, Австрия, Швейцария, Словения и Франция.

Факелът пристига в Торино един ден преди началото на игрите. Сред известните личности носели огъня в града са Фабио Капело и Сергей Бубка. От запалването си до края на олимпиадата огънят изминава 11 300 км.

Пренасянето на огъня е съпроводено само от един малък инцидент. На френско-италианската граница яростен демонстрант се опитва да го изгаси.

Логото на Торино 2006 представлява силуета на кулата Моле Антолеана. Кристалната ѝ структура символизира вечния олимпийски дух и мрежата на новите технологии.

Неве и Глиц са талисманите на игрите. Неве представлява красива и елегантна снежна топка, а Глиц е живо кубче лед. Авторът на талисманите е португалския дизайнер Педро Албукерке.Чрез Неве и Глиц той желае да отрази духа на италианската олимпиада и символизира живия дух на младото поколение.

Общият брой на раздадените медали в Торино е 252.Всеки медал има кръгла форма с дупка по средата и тежи 450 грама. Златните медали от олимпиадата всъщност са направени от сребро и 6-грамова златна обвивка. Този начин на изработка е приет за да се намалят разходите.

Първенец по спечелени медали стана Германия с общо 29 спечелени отличия, следват я САЩ с 25 и Австрия с 23. България се нареди на 21-ва позиция с един сребърен медал в шорттрека. Общо 30 страни са взели медали от олимпиадата. Медалите в Торино се раздаваха всяка вечер в центъра на града с празничен концерт и фойерверки.