Осемнадесетите зимни олимпийски игри се провеждат в Нагано, Япония от 7 до 22 февруари 1998 г. Другите градове, кандидатирали се за домакинство, са Аоста, Хака, Йостершунд и Солт Лейк Сити. Олимпиадата е една от най-успешните в историята. Изборът на града-домакин се провежда в Бирмингам, Англия.

България постига най-големия си успех на зимна олимпиада, като Екатерина Дафовска печели златен медал в биатлона на 15 километра.

Това е втората зимна олимпиада в Япония след Сапоро 1972. Публиката е забележителна. За първи път броят на участниците надвишава две хиляди. 

В програмата на Игрите влизат сноубордът, кърлингът и хокеят на лед за жени. В Нагано МОК позволява на професионалните хокеисти от НХЛ да участват, което прави турнира по хокей на лед едно от главните събития на Игрите. 

Знаете ли, че...

За пръв път се провежда състезание по хокей на лед за жени. На финала САЩ побеждава Канада с 3-1. Така женският хокеен отбор на САЩ завършва турнира без загуба, докато мъжкият печели само една победа срещу Беларус. Чехия печели първата си олимпийска титла, Русия е финалист, а Финландия завоюва бронза.

Норвежкият скиор Бьорн Дели печели три златни медала в ски-бягането.

15-годишната Тара Липински печели злато във фигурното пързаляне и става най-младата шампионка на зимна олимпиада. 

Австрийският скиор Херман Майер пада тежко на спускането, но не се отказва и печели златни медали в гигантския слалом и супергигантския слалом. 

Сноубордистът Рос Ребелиати печели златен медал, въпреки че веднага след състезанието е дисквалифициран заради употреба на марихуана. Дисквалификацията е отменена два дни по-късно. 

Азербейджан, Кения, Република Македония, Уругвай и Венецуела участват за пръв път със свой отбор на зимна олимпиада.