Деветите зимни олимпийски игри се провеждат в Инсбрук, Австрия от 29 януари до 9 февруари 1964 г. Другите градове, кандидатирали се за домакинство, са Калгари и Лахти.

Голям проблем за организирането на надпреварите е липсата на сняг. Австрийската армия докарва 20 000 ледени блока за улея по бобслей и 40 000 кубични метра сняг за ски пистите.

На 15 февруари 1961 американският отбор по фигурно пързаляне, техни близки и треньори загиват при самолетна катастрофа в Брюксел, Белгия, на път за световното в Прага. Световно първенство не се провежда поради трагичния случай. На олимпиадата в Инсбрук американците успяват да спечелят бронзов медал със Скот Алън.

Австралийският скиор Рос Милн загива по време на тренировка, блъскайки се в дърво. Неговият брат Малкълм Милн участва на олимпиадите през 1968 и 1972.

Спортистите от ГДР и ФРГ участват в един обединен отбор на Германия.

За първи път се провеждат състезания по спускане с шейна в улей. При мъжете победител е немецът Томас Кьолер, а при жените – Ортрън Ендерлейн, също от Германия. За първи път участват състезатели на Монголия, Индия и Северна Корея.

За игрите е построен олимпийският стадион за зимни спортове в Инсбрук. Строежът протича между 19 юли 1961 и 9 ноември 1963 г. Стадионът е с размери 95/65/23 метра и има капацитет от около 11 000 души.

Лидия Скобликова от СССР печели всичките четири състезания по бързо пързаляне с кънки и е най-успешната състезателка на игрите. Тя е и първата жена, спечелила 4 златни медала на една олимпиада.

Общият брой на посетителите на олимпиадата е 1 073 000 души като най-посещаваните спортове са алпийските ски (261 000) и хокеят на лед (240 000).

На олимпиадата се провеждат състезания в 19 спорта, които са под егидата на шест федерации. Това са федерациите по биатлон, бобслей и тобоган, ски, спортни шейни, пързаляне с кънки и хокей на лед.

България участва със седем спортисти – алпийският скиор Петър Ангелов и ски бегачите Борислав Очушки, Стефан Митков, Надежда Михайлова, Надежда Василева, Кръстана Стоева и Роза Димова. Женската щафета на 3 x 5 km в състав Роза Димова, Надежда Василева, Кръстана Стоева завършва на 5-то място.