Осмите зимни олимпийски игри се провеждат в Ски курорта Скуо Вали, Калифорния, САЩ от 18 до 28 февруари 1960 г. Скуо Вали се намира на речния басейн на езерото Тахо. Другите градове кандидатирали се за домакинство са Инсбрук, Санкт Мориц и Гармиш-Партенкирхен.

Телевизионната компания CBS плаща 50 000 щатски долара за да спечели правата за излъчване на игрите.

Олимпийският огън е запален в къщата на норвежеца Сондре Норхайм и е пренесен от Осло до Лос Анджелис със самолет. Пламъкът все още гори в Скуо Вали.

Проведени са 15 състезания по ски скокове и алпийски ски, осем надпревари по бързо пързаляне с кънки и три по фигурно пързаляне.

Организационният комитет решава да не се провежда състезание по бобслей, поради факта, че само девет нации са заявили участие. На игрите в Скуо Вали дебют прави биатлонът и за пръв път жени взимат участие в бързото пързаляне с кънки.

Уолт Дисни организира церемониите по откриване и закриване на игрите. ГДР и ФРГ участват заедно в един обединен отбор.

Лидия Скобликова от СССР печели два златни медала в бързото пързаляне с кънки. Германецът Георг Тома става първият не-скандинавец спечелил златен медал в северната комбинация.

Германката Хайди Биебл (тогава на 19) става най-младата златна медалистка на тази олимпиада.

България е участва в Зимните олимпийски игри през 1960 г. Представителите ѝ са алпийските скиори Александър Шаламанов, по-късно именит национален футболист, Георги Димитров и Георги Варошкин и ски бегачите Стефан Митков, Кръстана Стоева, Надежда Василева и Роза Димова. Най-добре се класира Кръстана Стоева, девета в ски бягането на 10 км.