Третите зимни олимпийски игри се провеждат в Лейк Плесид, САЩ от 4 до 15 февруари 1932 г. Другите градове кандидатирали се за домакинство са Монреал, Йосемити, Лейк Тахо, Дулут, Минеаполис и Денвър.

През 1932 в света и най-вече в САЩ все още Голямата депресия не е отминала. Икономическата криза принуждава скандинавските нации да изпратят малък брой състезатели. Швеция изпраща 12 състезателя, Финландия – седем. Турнирът по хокей на лед се провежда само с четири отбора – тези на Канада, САЩ, Германия и Полша. 

Състезанията по бързо пързаляне с кънки се провеждат по тогава приетите в САЩ правила, според които всички състезатели стартират едновременно, за разлика от приетите в Европа правила, където състезанията са по време. САЩ печели всички четири златни медала в бързото пързаляне с кънки. 

Градчето Лейк Плесид (под 4000 жители) не може да построи улея за бобслей поради липса на пари, но президентът на организационния комитет Годфри Деу отпуска средства от бюджета на семейството си.

Американецът Еди Ийгън става първият човек спечелил златен медал на летни и зимни олимпийски игри.

Норвежката Соня Хени печели втория си златен медал във фигурното пързаляне след олимпиадата през 1928 на 19-годишна възраст.