Четвъртите зимни олимпийски игри се провеждат в Гармиш-Партенкирхен, Германия от 6 до 16 февруари 1936 г. Другите градове кандидатирали се за домакинство са Монреал и Санкт Мориц. Същата година немците провеждат и летни олимпийски игри в Берлин.

Решението за провеждането на Олимпиадата в Гармиш-Партенкирхен е взето между 7 и 11 юни на 30. Конгрес на Международния олимпийски комитет във Виена. 

Олимпийските игри са повод съседните градове Гармиш и Партенкирхен да се обединят в Гармиш-Партенкирхен на 1 януари 1935 година. Те са едни от най-скандалните, защото Националсоциалистическа Германия организира летните и зимните игри в една година. Гармиш-Партенкирхен получава домакинството след като Франция отказва да организира игрите. 

На 14 януари 1934 година е открит новопостроен улей за бобслей на Рийсерзее. На 25 февруари същата година на конгрес на Международната федерация по ски в Солефтео е взето решение в Гармиш-Партенкирхен да се проведат за първи път на зимни олимпийски игри състезания по ски алпийски дисциплини – комбинация (спускане и двуманшов слалом) за мъже и жени. 

На 6 януари 1935 година се провежда първото състезание на модернизираната олимпийска шанца. На 10 ноември същата година е открит олимпийския зимен стадион. 

За първи път на зимни олимпийски игри гори олимпийски огън. Ивар Балангруд печели злато на 500, 5000 и 10 000 метра бързо пързаляне с кънки, а на 1 500 метра грабва среброто. Норвежката Соня Хени печели за трети пореден път златото във фигурното пързаляне. Рекордът и за най-млад златен медалист се задържа 74 години. След края на игрите става актриса в Холивуд.

В програмата са включени състезания по бобслей, бързо пързаляне с кънки, северна комбинация, ски алпийски дисциплини, ски бягане, ски скокове, фигурно пързаляне и хокей на лед.

За първи път на зимна олимпиада се появяват и българи, които се състезават в алпийските и северните дисциплини. Те са Борислав Йорданов, Асен Цанков, Боян Димитров, Христо Кочов, Иван Ангелаков, Димитър Костов и Рачо Жеков.

В бягането на 18 км Христо Кочов е 53-ти, а щафетата 4 x 10 км (Кочов, Ангелаков, Костов, Жеков) е 15-та, предпоследна. Водач на делегацията е Димитър Ганев.