Петнадесетите зимни олимпийски игри се провеждат в Калгари, Канада от 13 до 28 февруари 1988 г. Другите градове, кандидатирали се за домакинство, са Фалун и Кортина д'Ампецо.

За първи път зимните игри са 16 дни. Към алпийските ски са прибавени още 2 дисциплини - супер гигантски слалом и комбинация.

Игрите се прочуват и с участието на ямайски отбор по бобслей и първия британски ски скачач Еди Едуардс - „Орела“, който става популярен с двете си последни места на малката и голямата шанца. 

На церемонията по закриването Президентът на МОК Хуан Антонио Самаранч го упоменава в речта си с думите „На тези олимпийски игри някои извоюваха злато, други поставиха рекорди, а един човек полетя като орел“. Така той е единственият спортист лично упоменат в заключителната реч на президента на МОК. 

България изпраща 27 спортисти. Нито един от тях не стига до медалите.

Финландецът Мати Никенен доминира в ски скоковете и печели три златни медала. Алберто Томба печели два златни медала в алпийските ски. 

Холандката Ивон ван Генип печели три златни медала в бързото пързаляне с кънки.  Спортовете кърлинг, ски свободен стил и шорттрек са демонстративни.

За пръв път закриването на зимна олимпиада се провежда на стадиона, на който е било откриването. В ски бягането СССР печели пет златни и общо петнадессет медала. 

ГДР и СССР очаквано водят битката за първото място при златните медали, като германците губят с 9:11 златни медала, както и в общия брой на отличията - 25:29.