Република Корея, домакин на Зимните олимпийски игри през 2018 година, може да предложи много повече от спортен спектакъл на туристите, копнеещи да видят атлетите от своите страни да се състезават на световната сцена, предаде Ройтерс.

Държавата има уникална кулинарна култура, за която са характерни разнообразни храни - от традиционното кимчи, направено от осолени и ферментирали зеленчуци, до корейско барбекю, пикантни супи и алкохолната напитка соджу.

На големия рибен пазар близо до пристанището Муко търговците продават жива риба в десетки кофи. Клиентите избират и след това продавачът изчиства и нарязва на парчета рибата пред очите им. Повечето хора отнасят покупката си до ресторантите близо до пазара, където рибата се сервира сурова с различни гарнитури или се готви според вкуса им.

Елън Ким, бизнесдама, която похапва в едно от заведенията, каза, че се надява игрите във високопланинския град Пьончан и крайбрежния град Каннън да разкрият на туристите корейската кухня от региона.

"Чужденците не са свикнали да ядат сурова риба, но всички мои приятели чужденци, който идват в Южна Корея, харесват това ястие", добави тя.

За онези, които не разполагат с много време, храната на улицата е най-лесния избор. Сред аламинутите са пилешки шишчета на грил, палачинки с пълнеж от морски дарове, или нарязани и сервирани върху сладолед и шоколадов сос. 

Според местните, пикантните горещи супи са чудесен лек срещу махмурлук. Бульоните със свинско или телешко месо са варят в голям съд за няколко часа, преди съставките да бъдат нарязани и сервирани с ориз и гарнитури, като популярното кимчи. Ресторантите, които предлагат подобни ястия, често са с необичайно работно време, готови да посрещнат клиентите след бурна вечер в баровете.

"На сутринта след тежка пиянска нощ имам стомашни болки и тази супа със свинско ме кара да се потя доста. Чувствам се освежен и ми дава енергия", каза учителят по литература Ичхун Ик.