Люис Хамилтън е един от хегемоните във Formula 1 (F1) през изминалите 5 години, печелейки 4 от шампионатите, отстъпвайки само веднъж на Нико Розберг през 2016 г. Защо тогава той е спечелил по-малко пари от наградния фонд спрямо Себастиян Фетел? Bloombergtv.bg обяснява това странно стечение на обстоятелствата, разкривайки част от сложния алгоритъм.

Организацията на най-бързото състезание в света ежегодно осигурява стотици милиони за отборите, които практически движат автомобилната индустрия напред. През сезон 2018 общо 913 млн. долара бяха разпределени между 10 отбора, според техните заслуги. Въпросният награден фонд представлява 47,5% от печалбата на F1 за въпросната година. Формулата за разпределение на средствата се определя по следния начин.

Половината сума се разделя пропорционално между всички отбори, според финалното им подреждане в класацията. Другата половина се раздава по равно между тимовете, които завършват в десетката в 2 от последните 3 години. Допълнителни 7,5% от общата печалба на F1 се разпределя между топ 3 отборите, според броя спечелени състезания. Тази практика се прилага от 2012 година насам, според спортното издание ESPN. Това е т.н. Бонус за конструкторите (CCB) и той се равнява на около 100 млн. долара всяка година. Първото място носи 37 млн. долара, второто – 33 млн. долара, а третото – 30 млн. долара.

Ferrari в ролята си на най-стария отбор във F1 ежегодно получава бонус в размер на 5% от всички печалби на турнира. Преведено във финикийски знаци – сумата не пада под 62,2 млн. долара годишно. Тези пари не са обвързани с резултатите на отбора, благодарение пряката връзка с организацията.

И ето тук идва ред на парчето от пая за пилотите. Всеки отбор разполага с два болида, управлявани от двама шофьори. В края на сезона точките на всеки от тях се сумират, за да се определи крайната позиция на даден отбор, но възнаграждението за труда на всеки един от тях се определя от процента, който съставляват неговите точки, спрямо тези на целия тим. По-просто казано – ако Пилот А спечели 75 точки от крайния актив на отбора, а Пилот Б е събрал само 25, то заплатите на двамата ще се равняват на 75% срещу 25%.

Вижте ТУК какви пари са спечелили пилотите до 2018 година

Материал на Десислав Янкулов