Новият футболен оазис е Херта Берлин. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Германският клуб похарчи най-много пари за зимна селекция на цялата планета през януари. Сумата се равнява на 78 млн. евро, а със "Старата дама" подписаха известни имена, сред които Кшищоф Пьонтек, който пристигна от Милан срещу 22 млн. евро без бонусите.

"Полският нападател е вторият най-голям трансфер в историята на Херта. Рекордът се държи от Люка Тусар (25 млн. евро). И той беше уреден през изминалия месец, но ще доиграе сезона в Олимпик Лион. Треньор от края на ноември е легендата Юрген Клинсман", каза Коларов.

 

Гостът разказа и откъде идват инвестициите на "Олимпиащадион". "49,9% от акциите държи Ларс Виндхорст, който е известен с прякора германският Бил Гейтс. Той ги придоби на два пъти общо срещу 234 млн. евро. Интересното е, че в Бундеслигата има правило, което гласи, че никой не може да притежава по-голям дял акции от 49,9. Компромиси се правят само в случаите, когато даден клуб е захранван поне 20 г.  Такива са случаите с Волфсбург (Фолксваген), Байер Леверкузен (Байер) и Хофенхайм (милиардерът Дитмар Хоп). И за това Виндхорст не може да придобие повече", каза Коларов.

Той разказа още, че Виндхорст има множество бизнеси и основава първата си компания, когато е едва на 16 г. През 2010 г. пък е осъден условно на една година и глобен със 108 хил. евро. "Знаем, че в Германия законите не подминават никого. Спомняме си, че и Ули Хьонес лежа в затвора", добави гостът.

Вижте видео с целия разговор