За първи път в историята Европейско първенство беше отложено. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Шампионатът на Стария континент е сравнително млад и за това не е бил засегнат от световните войни. Първото му издание датира от 1960 г. и до момента никога не е бил отлаган. Но ето, че доживяхме и това. Причината е ясна на всички – пандемията с коронавируса. Новите дати на Евро 2021 са от 11 юни до 11 юли. Още не е ясно дали финансовите параметри по провеждането му ще се променят. УЕФА трябваше да генерира приходи от 2,2 милиарда евро, а организационните разходи бяха 700 млн. евро. Рано е да се каже дали тези суми ще се променят", каза Коларов.

 


Хаосът в света на футбола е към своя край, отбеляза още той. "Поне така изглежда, но всяко решение е предпоследно, защото не се знае как ще се развият нещата с разпространението на коронавируса. УЕФА все пак определи нови дати за финалите в Шампионска лига и Лига Европа, съответно 27 юни и 23 юни. Разбира се, при условие, че всичко е овладяно. Вътрешните първенства трябва да се подновят в началото на месец май и да завършат до 20 юни. Не е изключено мачовете да се играят и без фенове", обясни още редакторът.

Турнирът от Големия шлем Ролан Гарос също беше преместен. "Новите му дати на провеждане са 20 септември – 4 октомври. Само седмица след края на US Open. Откритото първенство на Франция съвпада с други надпревари, включително Sofia Open, където трябва да участва Григор Димитров. Какво ще се случи с тях, тепърва ще разберем ", каза Коларов.

 


Накрая той разказа и интересна история за предишни отлагания на Ролан Гарос. "Това не е първият подобен случай. Според Френската тенис федерация и Международната тенис федерация той не се е провеждал по време на Втората световна война. Всъщност е прекъснат само за 1 г., но останалите състезания не се признават и победителите са зачеркнати от списъка с шампиони. Между септември 1939 и юни 1940 г. комплексът е бил използван за лагер на граждани от вражески страни и именно заради това не е имало турнир", завърши Коларов.

Вижте видео с целия разговор