През 2020 година световният №1 Новак Джокович е спечелил най-голямата сума от наградните фондове в ATP. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Сумата се равнява на 4,41 милиона долара. Първото място на Джокович е напълно логично, защото именно той спечели единственият до момента турнир от Големия шлем – Australian Open. Триумфира и Дубай", каза Коларов, позовавайки се за сумите на официална информация от сайта на ATP.  

Топ 3 се допълва от Доминик Тийм (1,74 млн. долара) и Рафаел Надал (1,32 млн. долара). "Роджър Федерер е чак на 8-ма позиция със 714 хил. долара. Знаем, че от началото на годината той игра единствено в Мелбърн, където отпадна на 1/2-финалите от Джокович. После си взе почивка заради контузия", добави Коларов.

Гостът говори и за Григор Димитров, който преди няколко дни навърши 29 г. "От началото на годината Гришо е спечелил от наградни фондове 472 хил. долара. Това му отрежда 21-во място сред тенисистите. Непосредствено пред него е Станислас Вавринка (482 хил. долара)", каза още журналистът.

Той разкри и благороден жест на тримата големи – Джокович, Надал и Федерер. "Предложиха финансова помощ на тенисистите от №250 до №700 в ранглистата, които останаха без доходи заради пандемията от коронавирус. Идеята беше да им осигурят 10 000 долара и сумата да бъде разпределена", каза още Коларов. 

Но не всички тенисисти са на мнение, че трябва да се помага на по-неизвестните им колеги. Италианецът Матео Беретини, който през 2020 г. е спечелил 87,9 хил. долара и заема осмо място в световната ранглиста, заяви, че не е работа на водещите играчи да подпомагат финансово колегите си, които са без приходи. По думите му, отговорността за това трябва да се поеме от международните тенис организации. 

Гостът допълни, че ATP и WTA туровете са отложени поне до 31 юли.

Вижте видео с целия разговор!