Нападателят на Манчестър Юнайтед – Маркъс Рашфорд, е най-скъпият футболист на планетата. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Той се позовава на изследване на Футболната обсерватория, която е част от Международния център за спортни изследвания. "23-годишният футболист е оценен на 165,6 млн. евро. Разликата между него и вторият Ерлинг Холанд от Борусия Дортмунд е 13,6 млн евро. Трети е още един играч от Висшата лига на Англия – десният защитник на Ливърпул Трент Александър-Арнолд (151,6 млн. евро). Четвърти е съотборникът на Рашфорд на "Олд Трафорд" Бруно Фернандеш, който струва 151,1 млн. Петицата допълва звездата на ПСЖ Килиан Мбапе – 149,4 млн. Неговата цена падна, защото остават 18 месеца до края на договора му", каза Коларов.

Гостът обясни и критериите, по които Футболната обсерватория изчислява цените на футболистите. "Под внимание се взимат различни показатели като голове, асистенции, цялостно ниво на представяне, възраст, продължителност на договора, развитие на кариерата, финансово състояние и успехите на клуба на дадения играч"¸ каза Коларов.

Той добави, че големите звезди на световния футбол – Лео Меси и Кристиано Роналдо, са далеч назад. "Заемат съответно №97 и №131. Това се дължи главно на възрастта им и краткото време до края на договорите им. Меси е само с 6 месеца оставащо споразумение и е оценен на 54 млн. евро. Въпреки отличните си изяви, 35-годишният Роналдо струва 47 млн. евро", допълни гостът.