Първият Голям шлем за годината – Australian Open, е в разгара си. Организаторите официално обявиха награден фонд от 71,5 милиона австралийски долара за 2021 г. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Въпреки пандемията, имаща тежки икономически последици в световен мащаб, наградният фонд в Мелбърн за 2021 г. показва малък ръст от 0,70% спрямо миналата година. Фокусът е към квалификантите и губещите в ранните кръгове, които ще вземат доста повече от наградните фондове, сравнение с преди 12 месеца", обясни Коларов.

"Играчите, загубили в първия кръг на квалификациите, ще вземат 25 хил. австралийски долара, докато играчите, загубили в първия кръг на основната схема, ще спечелят 100 хил. австралийски долара. Това са скокове съответно с 25% и 11%", каза още гостът.

"Разликата идва от наградните фондове на финалистите и полуфиналистите, които ще вземат значително по-малко, сравнение с 2020 г. Шампионът тази година ще спечели 2,75 млн. австралийски долара. Това е спад с 33,25%. За подгласника му са предвидени 1,5 млн. австралийски долара, което е спад с 27,36%", каза още Коларов.

Вижте видеото с целия разговор. В него гостът говори и за представянето на Григор Димитров в Мелбърн.