Англия – Германия е голямото дерби от 1/8-финалите на Евро 2020. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Това е класика в жанра. Два от фаворитите се изправят един срещу друг още в първия етап на директните елиминации. Бундестимът имаше проблеми с прескачането на групата, но успя. "Трите лъва" също не убеждават с представянето си до момента. В директните сблъсъци Германия има минимално предимство – 15 победи срещу 13 загуби от общо 32 мача. Но на големите форуми островитяните отстъпват сериозно. През 1966 година Англия печели домашния си Мондиал, побеждавайки Германия с 4:2 на финала с хеттрик на Джеф Хърст. Голът за 3:2 до ден днешен се смята за нередовен. И във всички останали случаи Германия елиминира англичаните. На Мондиал 1970 Маншафта прави обрат на 1/4-финалите от 0:2, 12 години по-късно следва 0:0 в груповата фаза, а на Световното първенство през 1990 г. Германия печели с дузпи на 1/2-финалите. Историята се повтаря и на Евро 1996 в същата фаза. Пропускът за Англия тогава прави настоящият селекционер на отбора Гарет Саутгейт. На Евро 00 Англия печели с 1:0 в групите, но и двата отбора отпадат за сметка на Португалия и Румъния. За последно играха на Мондиал 2010 и Германия разгроми Англия с 4:1 на 1/8-финалите", припомни Коларов.

Той каза още, че големият мач ще се играе във вторник от 19.00 часа наше време и припомни последните четири дербита между двата отбора. "Те бяха приятелски мачове. В тях Германия отново има лек превес – 2 победи, 1 загуба и равенство 0:0 през есента на 2017 г., като оттогава двата отбора не са се срещали помежду си".

Гостът говори и за предстоящия турнир от Големия шлем "Уимбълдън". "Това лято Лондон ще е центъра на спорта, защото "Уембли" е сред домакините на Евро 2020, на легендарния стадион ще се играят 1/2-финалите и финала. Новак Джокович е големият фаворит отново. Ако спечели, той ще превърти тениса, както Кристиано Роналдо го стори във футбола на мача Португалия – Франция (2:2). В момента сърбинът има 19 титли от Големия шлем, с по 20 са Рафаел Надал и Роджър Федерер. Сега Ноле може да се изравни с тях. Но Джокович ги води в директните мачове – 30 на 28 срещу Надал и 27 срещу 23 срещу Федерер. Световният №1 е и единственият тенисист, който е печелил всички трофеи от Големия шлем поне по два пъти", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор. 

Снимка: БГНЕС