За девети път в историята България ще участва на Параолимпийски игри. Традиционно те ще се проведат, където бяха и Олимпийските игри – в Токио. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Параолимпиадата започна на 24 август и ще продължи до 5 септември. В Токио има над 4500 атлети, които ще се състезават в 539 дисциплини в 22 различни спорта. България е представлявана от Християн Стоянов в бягането на 1500 м, Ружди Ружди в тласкане на гюле, знаменосецът Милена Тодорова в спортната стрелба и Фатме Исмаил в хвърлянето на гюле", заяви Коларов и добави, че родното участие започва днес.

Той разказа и за успехите на родните спортисти на Параолимпийски игри. "Най-голямата ни легенда безспорно е Георги Сакеларов. На Сеул 88 той печели златни медали в тласкане на гюле и хвърляне на диск, на Барселона 92 защитава титлата си в тласкането на гюле и взима сребро в хвърляне на диск. На Атланта 96 взима бронса в тласкане на гюле. Иначе имаме общо 5 златни медала, 7 сребърни и 3 бронзови. Последният ни шампион е Ружди Ружди от Рио 2016, когато триумфира в тласкането на гюле. Сега това е трета параолимпиада за него. Първото участие на България на Параолимпиада е в Сеул 88, където освен двете първи места на Сакеларов, Донко Ангелов взима среброто в тройния скок. Участието ни тогава става факт благодарение на Съюза на слепите, който го финансира", добави Коларов.

Скоро очаквайте видео с целия разговор! В него гостът говори още за представянето на женския национален отбор по волейбол на Евро 2021 и за US Open.

Снимка: Lap.bg

Медалите за България на Параолимпийски игри:

Сеул 88”

Лека атлетика    Георги Сакеларов
(тласкане на гюле)
злато
  Георги Сакеларов
(хвърляне на диск) 
злато
  Донко Ангелов
(троен скок)
сребро 


“Барселона 92”

Лека атлетика Георги Сакеларов
(тласкане на гюле)
злато
  Георги Сакеларов
(хвърляне на диск)
сребро
  Донко Ангелов
(троен скок)
сребро

“Атланта 96”

Плуване 

Полина Джурова 

сребро

Лека атлетика

Георги Сакеларов(тласкане на гюле) бронз

 “Сидни 2000”

Лека атлетика

Иванка Колева (тласкане на гюле)

злато

“Пекин 2008”

Лека атлетика

Стела Енева
(хвърляне на диск)
сребро
  Даниела Тодорова
(хвърляне на копие)
бронз
 

“Лондон 2012” 

Лека атлетика Стела Енева
(хвърляне на диск)
сребро
  Стела Енева
(тласкане на гюле)
сребро
  Радослав Златанов
(скок на дължина)
бронз

“Рио 2016” 

Лека атлетика

Ружди Ружди (тласкане на гюле) злато