Зимните олимпийски игри в Пекин могат да излязат десет пъти по-скъпо от очакваното. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Изследване на Business Insider показа, че Игрите могат да струват повече от 38,5 млрд. щатски долара, което е десет пъти повече от прогнозираните 3,9 млрд. долара. Ако това стане факт, Пекин 2022 ще се превърне във втората най-скъпа Зимна олимпиада. №1 по този показател е Сочи 2014 с изумителните 51 млрд. долара, следва Пьонгчанг с 12,9 млрд. долара. Ако трябва да сравняваме Летни и Зимни олимпийски игри, Сочи отново е №1. На 2-ро място е Пекин 2008 с бюджет от 44 млрд. долара. Т.е., тук настоящите Игри ще заемат 3-то място", заяви Коларов.

Той каза и откъде идва сериозното оскъпяване. "Според доклада на Business Insider, в Китай не са взели предвид допълнителни разходи като транспорт и допълнителна инфраструктура. Това включва изграждането на олимпийското селище, което е над 3 млрд. долара. Националният център за бързо пързаляне с кънки, наричан още Ледената писта, струва около 186 млн. долара. и не е включен в настоящия списък с разходи. Това е единственото ново съоръжение, построено специално за Пекин 2022. Освен това Китай е преустроил няколко обекта от Летните игри през 2008 г., но не е ясно колко е струвало това. Друг разход, който не е взет предвид, е от 9,2 млрд. долара. изразходвани за влак без машинист, който ще транспортира спортистите от едно от трите олимпийски селища – Джъндзяку, до Пекин, което е на около 160 км. Там ще пребивават основно скиори, сноубордисти и ски скачачи. В друго селище – пекинския квартал Янцин, беше построена линия на метрото за 773,5 млн. долара, специално за Олимпиадата. В самия квартал бяха инвестирани още 514 млн. долара. Китай също така твърди, че не включва разходите за мерките за безопасност от коронавируса, както и екологични и социални разходи. Организаторите заявиха, че ще пуснат официален отчет шест месеца след края на Игрите", заяви още гостът.

Коларов каза още, че започващите 24-ти Зимни олимпийски игри ще са уникални. "За първи път ще се проведат изцяло на изкуствен сняг, защото средните снеговалежи в района на китайската столица, е само 11 милиметра. За целта, организаторите са изразходвали над 185 млн. литра вода. Тя е взета директно от язовирите в региона, който и без това страда от липса на питейна вода. Предположенията са, че до 2050 г. само 10 от 21 града, които са домакинствали на Зимна олимпиада, ще има необходимите условия за повторно организиране", каза още гостът.

Вижте видео с целия разговор!  

Снимка: БГНЕС