120 милиона долара ще бъде наградният фонд за втория мач между Олександър Усик и Антъни Джошуа. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

"Очакванията са мачът да се проведе на 25 юни в Саудитска Арабия. Поне това твърдят мениджърите на двамата боксьори, съответно Александър Красюк и Еди Хърн. Последният вече обяви, че е получил официална оферта за големия мач, разкри и огромния награден фонд. Ако се стигне до договор, това ще е втори мач на Джошуа в Саудитска Арабия. През 2019 г. той си върна титлите от Анди Руис-младши, след като го победи по точки. Тогава наградният фонд от мача беше 80 млн. долара. Иначе от първата среща между Джошуа и Усик, англичанинът забогатя с около 15 млн. паунда, а украинецът с 3 млн. паунда, което е и най-големият хонорар до момента в кариерата му. Но очакванията са този път Усик да вземе доста повече пари", заяви Коларов, като все пак подчерта, че сумите са приблизителни и не са официално обявени.

Той заяви и как в Украйна са приели новината, че Усик ще напусне бойното поле, за да се боксира. "Както с всеки един казус, и този път имаше разногласия. Има хора, които го oбвиняват, че изостава родината си, въпреки че се върна специално за войната. Други го подкрeпят с две ръце. В това число влизат и братятa Виталий и Владимир Кличко, които дълги години доминираха в тежка категория, а сега са на фронта. Те определиха решението на Усик като изключително мъдро, защото нова победа над Джошуа, може да послужи като рaкетно гориво за украинския народ. Виталий Кличко, за когото е известно, че е кмет на Киев, заяви, че не знае дали ще е жив до мача, но има планове да му даде ценни съвети", каза още Коларов.

Но как беше позволено на Усик да напусне Украйна и кой ще е фаворит в мача? "Има правило, което гласи, че всеки баща на поне три деца може да избяга от войната и Усик се възползва от него, за да има битка с Джошуа. Есента букмейкърите даваха предимство на англичанина, но този път шансовете са доста изравнение. Усик започна подготовка отскоро, войната със сигурност му влияе психически, което дава предимство на Джошуа. Но всичко опира до психика и дали украинецът ще успее да се концентрира на 100%. Иначе се очаква победителят от мача да се изправи срещу Тайсън Фюри или Дилиън Уайт, които ще се боксират на 23 април. И евентуален сблъсък между двамата победители, ще е за обединяване на всички пояси. В тежка категория не е имало абсолютен световен шампион от времето на Ленъкс Люис. Между другото, неговият последен мач беше именно срещу Виталий Кличко през 2003 г. и канадецът спечели с технически нокаут в 6-ия рунд", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори за европейското първенство по борба и за жребия за Мондиал 2022. 

Снимка: БГНЕС