Банско ще бъде домакин за трети път на Световната купа по сноуборд, която се завръща у нас със стартове в паралелните дисциплини на 21 и 22 януари. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова. 

"За трети път под връх Тодорка ще мерят сили най-добрите сноубордисти. Това ще стане пет сезона след незабравимата победа на Радослав Янков пред родната публика и 4 години след последната Световна купа по сноуборд, организирана у нас. Входът за феновете е безплатен, като квалификациите в събота и неделя започват в 09.00 часа, финалите са насрочени за 13.00 часа. Вълнуващият уикенд ще бъде изпълнен не само със състезанията, но и с концерт, дегустация на традиционни ястия, фолклорен спектакъл на ансамбъл "Елика", лазерно шоу и още забавления", заяви Коларов.

Той каза и кои са родните представители. "България ще бъде представена от 6 състезатели. Разбира се, начело е Радо Янков, при мъжета са включени още младите таланти Александър Кръшняк и Кристиян Георгиев, както и Димитър Ганичев и Михаил Кръшняк. При жените ще участва Теодора Пенчева. Иначе над 80 сноубордисти от 20 държави ще участват на Световната купа в Банско. Сред тях са най-големите звезди, включително олимпийският шампион от Пекин 2022 и петкратен световен първенец Бенямин Карл. Трасето също е доста вълнуващо. Стартът е от 1725 м надморска височина, финалът е на 1610 м надморска височина. Денивелацията е 115 м", каза още гостът.

Той говори и за представянето на Григор Димитров на Australian Open. "Цел минимум пред Гришо е изпълнена – постигна две победи и си уреди мач с Новак Джокович. Двамата ще се изправят един срещу друг в ранните часове на събота. Те имат 11 мача помежду си и българинът е само с една победа. Първата им среща е през 2012 г., когато Джокович печели в два сета в Шанхай, а единственият успех на Григор е във втория кръг на Мастърса в Мадрид през 2013 г. в три сета. Първите ракети на България и Сърбия имат два мача в турнирите от Големия шлем. През 2013 Джокович победи в третия кръг на "Ролан Гарос" в три сета, а година по-късно те се изправиха един срещу друг в полуфиналите на "Уимбълдън". Двубоят бе много равностоен, двамата си размениха първите два сета, след което Джокович взе следващите две части в тайбрек. Последният мач на Джокович и Димитров е в Париж през 2019 г., когато в полуфиналите сърбинът печели в два сета. Сега Новак има призна за контузия в бедрото и не се знае в каква кондиция ще е", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор

Снимка: БГНЕС