Канзас Сити Чийфс е новият шампион на Националната футболна лига (НФЛ). На Супербоул LVII на стадион "Стейт Фарм" в Глендейл, щата Аризона, "Вождовете" победиха с 38:35 Филаделфия Ийгълс след победен фийлд гол на Харисън Бъткър осем секунди преди края на редовното време. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова. 

"За Канзас Сити това е трета титла в клубната история след 1969 и 2019 година, като за куотърбека на отбора Патрик Махоумс и старши треньора Анди Рийд това е втори трофей "Ломбарди". Срещата между двата най-добри отбора в Националната футболна конференция (Филаделфия) и Американската футболна конференция (Канзас Сити) бе очаквана с огромен интерес, тъй като противопостави двете най-добри нападения", каза Коларов.

Той говори повече и за "Вождовете". "На отбора му бяха нужни близо 50 години, за да спечели втория си Супербоул. Но третият триумф отне само 3 сезона. Канзас Сити Чийфс е основан през 1960 г. от Ламар Хънт и до ден днешен семейството го притежава. Това е една от най-богатите фамилии в САЩ с обща стойност 20,5 милиарда долара, спрямо 15,3 млрд. долара само допрди три години, когато отното "Вождовете" спечелиха Супербоул. Семейството притежава петролни и газови компании по цял свят, има огромен подземен бизнеспарк. Начало на богатството дава петролният ловец и гений по математика Харолдсън Лафайет Хънт преди близо век. През 1982 г. Forbes публикува първия си списък на 400-те най-богати американци и 11 от наследниците на Хънт попаднаха в него. Семейството притежава и миноритарен дял от футболния Далас и от Чикаго Булс, който заедно с Майкъл Джордан в миналото спечели шест титли на НБА. Но може би основаването на Канзас Сити Чийфс е най-добрата им инвестиция. През миналото лято Forbes оцени франчайза на 3,7 млрд. долара. Това възлиза на удивителните 14 799 900% възвращаемост за целия живот на "Вождовете", каза още Коларов.

Той разказа и за традиционното шоу на почивката на Супербоул. "На полувремето на мача близо 30-минутен концерт изнесе Риана. Това беше първата й подобна изява от януари 2018 г. По-голям зрителски интерес е регистриран единствено през 2015 г. По данни на FOX Sports Риана събра 118,7 милиона зрители, докато мачът е бил наблюдаван средно от 113 млн. Тя изпя всичките си хитове и обяви втората си бременност. Внимание приковаха и червените й маратонки. За разлика от другите части от облекото й, те са достъпони и за обикновенните хора, защото в интернет се продават за 360 долара и се очаква да има бум на купуването й. Иначе за участието си Риана не взе никакъв хонорар, защото правилата на НФЛ го забраняват. Но шоуто предизвиква такъв отзвук, че през годините продажбите в различните платформи са скачали с почти 400%", завърши Коларов.

Вижте видео с целия разговор

Снимка: БГНЕС