Смятаният от феновете на тениса за пети турнир от Големия шлем, BNP Paribas Open в Индиън Уелс има общ награден фонд от $17 600 000 за 2023 година. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Това е увеличение с 5,27% в сравнение с миналата година. BNP Paribas Open предлага равни наградни фондове за мъже и жени, което означава, че във всеки тур дялът е от $8,800,000. Заедно с 1000 точки за ранглиста и престижен трофей, шампионът от турнира в Индиън Уелс за 2023 г. ще си тръгне с чек за $1,262,220. Сумата за победителите е нараснала с 2,56%, спрямо 2022 г. Подгласниците ще получат $662 360. Като цяло паричните награди в Индиън Уелс са се увеличили с 87,43% от 2012 г. насам, а фокусът през последните години е увеличаването на възнагражденията за квалифицирали се тенисисти и загубили в първия кръг", каза Коларов.

Но имаше един голям въпрос, който вълнуваше всички фенове на тениса – ще играе ли Новак Джокович в САЩ? "Световният №1 няма да участва на турнира на твърда настилка от сериите "Мастърс 1000". Сенатор Рик Скот обяви в Туитър, че от Вътрешна сигурност са отхвърлили искането на сърбина да пътува до САЩ без да има поставена ваксина против Ковид-19. Това означава, че Джокович няма да играе и на турнира в Маями от 19 март до 2 април. Губернаторът на щата Флорида Рон Десантис обаче призова президента Джо Байдън и неговата администрация да допуснат сърбина на американска земя за участие в Маями. Ще следим с интерес развитието и на този казус. Иначе извънредното положение в САЩ, свързано с Ковид-19, трябва да приключи на 11 май тази година. И за Джокович не би трябвало да има проблеми да участва на US Open, който ще се проведе от 28 август до 10 септември", добави Коларов.

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори и за Григор Димитров.  

Снимка: БГНЕС