Летният трансферен прозорец във футбола чука на вратата. Най-голям интерес у нас логично предизвикват евроучастниците, начело с Левски и ЦСКА. Но кои са най-скъпите летни покупки на българските клубове, припомня ни редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

  • Топ 5 на най-скъпите входящи трансфери: 
Име Цена Отбор
1.Джонатан Кафу 2,2 млн. евро Лудогорец
2.Лео Лима 2,2 млн. евро ЦСКА
3.Антон Недялков 2 млн. евро Лудогорец
4.Нонато 1,7 млн. евро Лудогорец
5.Кирил Десподов 1,7 млн. евро Лудогорец

 

"Вече се появи информация, че ЦСКА стяга мащабна лятна селекция и ще вземе между 7 и 9 нови футболисти. И поне за половината ще бъде платена трансферна сума. На "Българска армия" очакват това да бъде най-скъпото трансферно лято за клуба от над 15 години. Най-високоплатени летни селекции на "червените" датират от 2002 г., 2003 г. и 2007 г. Именно през 2003 г. ЦСКА привлича и най-скъпия футболист в историята си – Лео Лима за 2,2 милиона евро. Това е най-голяма сделка в историята на футбола ни. Лима дели върха с Джонатан Кафу, за когото Лудогорец плати същата сума през 2015 г., а две години по-късно го продаде на френския Бордо за 7,5 млн. евро. ЦСКА нямаше същата успеваемост с Лима, който се задържа в София едва два месеца, след което избяга заради забавяне на заплатите. Интересното е, че в топ 5 на най-скъпите трансферни футболисти има четири сделки на Лудогорец. Освен Кафу, там попадат още Антон Недялков (2 млн. евро), Нонато (1,7 млн. евро) и Кирил Десподов, за когото разградчани също платиха 1,7 млн. евро. Въобще, в топ 10 има осем представители на Лудогорец и по един на ЦСКА и Левски. Най-скъпият футболист в историята на "сините" е Георги Чиликов, за когото през 2001 г. Нефтохимик получи 1,5 млн. евро", каза Коларов.

  • Най-скъпите входящи трансфери у нас от 6-та до 10-та позиция:
Име Цена Отбор
6.Жуниор Брандао 1,5 млн. евро Лудогорец
7.Яцек Горалски 1,5 млн. евро Лудогорец
8.Браян Ангуло 1,5 млн. евро Лудогорец
9.Георги Чиликов 1,5 млн. евро Левски
10.Натанаел 1,34 млн. евро  Лудогорец

 

Той говори и за жребия на трите отбора, плюс ЦСКА 1948, в евротурнирите. "Лудогорец среща косоварски Балкани в Шампионска лига, а при победа, ще играе срещу Олимпия Любляна или латвийският Валмиера. В Лигата на конференциите ЦСКА се падна с носителя на Купата на Румъния Сепси, ЦСКА 1948 ще играе с друг отбор от северната ни съседка – ФКСБ. Левски извади късмет и избегна Фенербахче и ПАОК и ще играе с победителя от двойката Шкупи от Северна Македония и литовският Хегелман. Мачовете ще се играят в края на юли и началото на август", каза още гостът. 

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори за Григор Димитров и за драфта в НБА. 

Снимка: БГНЕС